be.acetonemagazine.org
Nieuwe recepten

11 voedingsmiddelen die elke borstkankerpatiënt moet (en niet mag) eten

11 voedingsmiddelen die elke borstkankerpatiënt moet (en niet mag) eten


We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.


Ontdek hoe voedsel en voeding een patiënt met borstkanker kunnen beïnvloeden

iStock/Thinkstock

Nuttige voedingsinformatie voor borstkankerpatiënten

iStock/Thinkstock

"Een voedzaam dieet zal het immuunsysteem van brandstof voorzien door belangrijke vitamines, mineralen en antioxidanten te leveren die gezonde cellen voeden", zegt: voedingsdeskundigen Jane Schwartz, RD, en Stephanie Goodman, CNC. "Een voedzaam dieet biedt ook veel vezels, die de nuttige bacteriën voeden die essentieel zijn voor de gezondheid van het immuunsysteem."

Kankerbestrijdende voedingsmiddelen, zoals bladgroenten, bessen en paddenstoelen, kunnen u ook helpen uw gewicht onder controle te houden. Dat houdt je lichaam op veel manieren gezond, waaronder het verminderen van overtollig lichaam rond de taille, wat de groei van kankercellen kan veroorzaken als gevolg van een verhoogde insulineproductie.

Paddestoelen

iStock/Thinkstock

Deze schimmel is erg goed voor je! Eten paddestoelen inclusief shiitake, maitake en reishi, die een gezond immuunsysteem en help je lichaam tijdens chemotherapie.

Ga voor groen

iStock/Thinkstock

Vul elke dag groene groenten zoals broccoli, boerenkool, spruitjes, en boerenkool. De reden? Kruisbloemige groenten, die rauw of gekookt kunnen worden gegeten, bevatten indol-3 carbinol, "een fytochemische stof waarvan is vastgesteld dat deze een oestrogeenmetaboliet deactiveert die tumorgroei bevordert, met name in borstcellen", zeggen Schwartz en Goodman, "die opmerken: "Het is ook gevonden om te voorkomen dat kankercellen zich naar andere delen van het lichaam verspreiden.”

Regenboog

iStock/Thinkstock

Voedingsdeskundigen suggereren vaak dat mensen 'de regenboog eten'. Dat is ook een goed idee als het gaat om voedsel dat borstkanker bestrijdt. Naast bladgroenten en paddenstoelen, laad je op kleurrijke fruit en groenten, waaronder rode en groene kool, yams, wortelen, tomaten, oranje zoete aardappelen, gekleurde paprika's, bessen, meloenen en citrus. Eet elke dag een kleurrijke mix van producten. "Groene smoothies, salades, gekookte groenten, soepen en stoofschotels zijn ideaal om je lichaam te beschermen", zegt Hever.

Zuurkool

iStock/Thinkstock

Afhankelijk van uw smaak, zuurkool, kefir en miso kunnen wel of niet lekker zijn, maar deze gefermenteerd en gekweekt voedsel helpt je lichaam kanker te bestrijden. Dat komt omdat ze "goede bacteriën in de darm voeden, wat [d.w.z. versterkt] immuunsysteem”, zeggen Schwartz en Goodman.

Bosbessen en granaatappels

iStock/Thinkstock

Deze kleurrijke fruit smaken heerlijk en hebben het fytochemische ellaginezuur, dat "de metabolische routes verstoort die bepaalde vormen van kanker voeden", zeggen Schwartz en Goodman.

Zaden

iStock/Thinkstock

Snacken op zaden borstkanker kan helpen voorkomen. Lijnzaad en pompoenpitten, bevatten bijvoorbeeld lignanen, die de oestrogeenproductie belemmeren en mogelijk de verspreiding van borstkanker kunnen stoppen.

Vitamine D

iStock/Thinkstock

Zorg ervoor dat je krijgt vitamine D, die "een gezonde groei van borstcellen bevordert en de cellen resistenter maakt tegen toxines", zeggen Schwartz en Goodman, die uitleggen dat vitamine D ook de groei van kankercellen kan stoppen en de activiteit van hormonen zoals oestrogeen bij borstkanker kan belemmeren, wat zou kunnen helpen voorkomen dat de kanker zich verspreidt. Veel voorkomende voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamine D zijn: Zalm, champignons en natuurlijk verrijkte melk.

Sommige vetten

iStock/Thinkstock

Een grote misvatting is dat borstkankerpatiënten alle vetten moeten vermijden. Maar bescheiden hoeveelheden gezond vet, zoals dat in walnoten, olijfolie en avocado's zijn oké, zeggen Schwartz en Goodman. Dat leggen ze uit gezonde vetten zijn gunstig voor de opname van in vet oplosbare vitamines zoals vitamine D, A, E en K, evenals voor het behoud van de "integriteit van celmembranen, bron van essentiële omega-vetten en gevoelens van verzadiging".

Thee

iStock/Thinkstock

Drinken thee, zoals groene thee, kan ook kankerbestrijdende voordelen hebben. EEN studie kijkend naar theeconsumptie en het risico op borstkanker bleek "een potentiële gunstige invloed op borstkanker geassocieerd met matige niveaus van theeconsumptie (drie of meer kopjes per dag) bij jongere vrouwen."

Soja

iStock/Thinkstock

"Een van de meest wijdverbreide mythes is dat sojaproducten borstkanker bevorderen, terwijl het tegenovergestelde is gevonden in het onderzoek", zegt Hever, erop wijzend dat de Amerikaans Instituut voor Kankeronderzoek beveelt aan om een ​​paar porties hele sojaproducten per dag te eten om de kans op terugkeer van borstkanker te verkleinen.


Dieetkeuzes om borstkanker te helpen voorkomen

Geen enkel voedsel of dieet kan borstkanker voorkomen of veroorzaken, maar de voedingskeuzes van een persoon kunnen een verschil maken voor hun risico op het ontwikkelen van borstkanker of hun algehele welzijn terwijl ze met de aandoening leven.

Borstkanker is een complexe ziekte met veel factoren die hieraan bijdragen. Sommige van deze factoren, waaronder leeftijd, familiegeschiedenis, genetica en geslacht, vallen niet onder de controle van een persoon.

Een persoon kan echter andere factoren beheersen, zoals roken, fysieke activiteitsniveaus, lichaamsgewicht en dieet. Sommige onderzoekers hebben gesuggereerd dat voedingsfactoren verantwoordelijk kunnen zijn voor 30-40% van alle kankers.


Verse groenten en fruit kunnen borstkanker helpen voorkomen.

Borstkanker kan op verschillende plaatsen beginnen, op verschillende manieren groeien en verschillende soorten behandeling vereisen. Net zoals bepaalde soorten kanker beter reageren op bepaalde behandelingen, reageren sommige kankers goed op specifieke voedingsmiddelen.

De volgende voedingsmiddelen kunnen een rol spelen bij een gezond voedingspatroon in het algemeen, en ze kunnen ook de ontwikkeling of progressie van borstkanker helpen voorkomen:

 • een verscheidenheid aan groenten en fruit, inclusief salade
 • voedingsmiddelen die rijk zijn aan vezels, zoals volle granen, bonen en peulvruchten
 • magere melk en zuivelproducten
 • producten op basis van soja
 • voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamine D en andere vitamines
 • voedingsmiddelen, met name kruiden, met ontstekingsremmende eigenschappen
 • voedingsmiddelen - voornamelijk plantaardig - die antioxidanten bevatten

Dieetpatronen die prioriteit geven aan deze voedingsmiddelen zijn onder meer:

 • Een zuiders dieet dat rijk is aan gekookte groenten, peulvruchten en zoete aardappelen
 • Een mediterraan dieet, met de nadruk op vers fruit en groenten en gezonde oliën
 • Elk "voorzichtig" dieet dat veel fruit, groenten, volle granen en vis bevat

Een onderzoek onder 91.779 vrouwen wees uit dat het volgen van een dieet dat voornamelijk uit planten bestaat, het risico op het ontwikkelen van borstkanker met 15% kan verminderen.

Naast hun andere voordelen zijn groenten en fruit rijk aan flavonoïden en carotenoïden, die verschillende medische voordelen lijken te hebben.

Studies hebben gesuggereerd dat de volgende voedingsmiddelen borstkanker kunnen helpen voorkomen:

 • donkere, groene bladgroenten, zoals boerenkool en broccoli
 • fruit, vooral bessen en perziken
 • bonen, peulvruchten, vis, eieren en wat vlees

Onderzoekers hebben bètacaroteen, dat van nature voorkomt in groenten zoals wortelen, in verband gebracht met een lager risico op borstkanker. Wetenschappers speculeren dat dit kan zijn omdat het het groeiproces van kankercellen verstoort.

Het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) raadt aan om tussen de vijf en negen porties verse groenten en fruit per dag te consumeren.

Onderzoek naar voedingsvezels en het effect ervan op borstkanker is momenteel niet overtuigend, maar verschillende onderzoeken hebben gesuggereerd dat het kan helpen beschermen tegen de ziekte.

Overtollig oestrogeen kan een factor zijn bij de ontwikkeling en verspreiding van sommige soorten borstkanker. Sommige behandelingen zijn bedoeld om te voorkomen dat oestrogeen interageert met borstkankercellen. Het eten van een vezelrijk dieet kan dit proces ondersteunen en de eliminatie van oestrogeen versnellen.

Vezel ondersteunt het spijsverteringsstelsel en de regelmatige afvoer van afvalstoffen, waaronder een teveel aan oestrogeen. Het helpt het lichaam om gifstoffen te verwijderen en beperkt de schade die ze kunnen aanrichten.

De manier waarop vezels zich binden aan oestrogeen in de darm kan ook helpen voorkomen dat het lichaam te veel oestrogeen opneemt. Deze factoren kunnen het risico op borstkanker helpen verminderen.

Fruit, groenten, volle granen en peulvruchten leveren vezels, maar ze bevatten ook antioxidanten, waaronder bètacaroteen en vitamine C en E.

Antioxidanten kunnen veel ziekten helpen voorkomen door het aantal vrije radicalen te verminderen, dit zijn afvalstoffen die het lichaam van nature aanmaakt. Een meta-analyse uit 2013 wees uit dat mensen die meer volle granen eten, een lager risico op borstkanker kunnen hebben.

De Dieetrichtlijnen voor Amerikanen 2015-2020 raden een inname van maximaal 33,6 gram vezels per dag aan, afhankelijk van iemands leeftijd en geslacht.


Avocado is een goede bron van gezonde vetten.

Vet voedsel kan leiden tot obesitas en mensen met obesitas lijken een hoger risico te hebben op het ontwikkelen van kanker, waaronder borstkanker.

Sommige voedingsvet is nodig om het lichaam goed te laten werken, maar het is belangrijk om het juiste type te consumeren.

Meervoudig onverzadigde en enkelvoudig onverzadigde vetten kunnen met mate gunstig zijn. Ze zijn aanwezig in:

Koudwatervissen, zoals zalm en haring, bevatten een gezond meervoudig onverzadigd vet dat omega-3 wordt genoemd. Dit vet kan ook helpen het risico op borstkanker te verminderen.

De auteurs van een onderzoek uit 2015 citeerden een onderzoek met knaagdieren waarin knaagdieren die 8-25% van hun calorieën als omega-3-vetten consumeerden, een 20-35% lagere kans op het ontwikkelen van borstkanker bleken te hebben.

Ze haalden ook een ander onderzoek aan waarbij meer dan 3.000 vrouwen betrokken waren, waaruit bleek dat degenen die hoge niveaus van omega-3 consumeerden een 25% lager risico hadden op terugkeer van borstkanker in de komende 7 jaar.

De gezondheidsvoordelen van omega-3-vetzuren kunnen te wijten zijn aan hun vermogen om ontstekingen te verminderen. Ontsteking kan een bijdragende factor zijn voor borstkanker.

Soja is een gezonde voedingsbron die het risico op borstkanker kan helpen verminderen. Het is een plantaardig product dat rijk is aan eiwitten, gezonde vetten, vitamines en mineralen, maar arm aan koolhydraten. Het bevat ook antioxidanten die bekend staan ​​als isoflavonen.

De auteurs van een onderzoek uit 2017 waarin gegevens van 6.235 vrouwen werden bekeken, concludeerden dat, over het algemeen, "een hogere inname van isoflavonen via de voeding werd geassocieerd met verminderde mortaliteit door alle oorzaken." De onderzoekers onderzochten of sojaconsumptie een goed idee was voor mensen met borstkanker.

Soja kan ook helpen de niveaus van lipoproteïne met lage dichtheid (LDL) of 'slechte' cholesterol te verlagen en het risico op hartaandoeningen te verlagen. Samen met obesitas zijn deze aandoeningen risicofactoren die bijdragen aan het metabool syndroom, waarbij sprake is van ontsteking.

Ontsteking kan een rol spelen bij borstkanker, hoewel de rol die het speelt onzeker blijft.

Soja is aanwezig in voedingsmiddelen zoals:

Sommige mensen vragen zich af of soja het risico op borstkanker kan verhogen, omdat het isoflavonen bevat, die op oestrogeen lijken.

De auteur van een recensieartikel uit 2016 merkt echter op dat oestrogeen niet hetzelfde is als isoflavonen en dat het onwaarschijnlijk is dat de twee zich op dezelfde manier gedragen. Volgens de auteur heeft de North American Menopause Society geconcludeerd dat isoflavonen het risico op borstkanker niet verhogen.

Voedingsmiddelen die het risico op verschillende soorten kanker, waaronder borstkanker, kunnen verhogen, zijn onder meer:

Alcohol

Studies hebben een verband aangetoond tussen regelmatig alcoholgebruik en een verhoogd risico op borstkanker.

Breastcancer.org meldt dat alcohol de oestrogeenspiegels kan verhogen en schade aan het DNA kan veroorzaken. Ze merken ook op dat vrouwen die drie alcoholische dranken per week drinken, hun risico op het ontwikkelen van borstkanker met 15% verhogen.

Volgens schattingen stijgt het risico met ongeveer 10% bij elke extra drank per dag.

Suiker

In onderzoek uit 2016 hadden muizen die een dieet aten dat net zo rijk was aan suiker als het typische dieet in de VS, meer kans op het ontwikkelen van borstkliertumoren vergelijkbaar met borstkanker bij mensen.

Bovendien hadden deze tumoren meer kans om zich te verspreiden of uit te zaaien.

Studies suggereren dat niet alle vetten slecht zijn. Hoewel vet uit bewerkte voedingsmiddelen het risico op borstkanker lijkt te verhogen, kunnen sommige plantaardige vetten dit helpen verminderen.

Transvetten zijn een soort vet dat veel voorkomt in bewerkte en kant-en-klare voedingsmiddelen. Wetenschappers hebben het in verband gebracht met een hoger risico op borstkanker. Transvetten komen het meest voor in bewerkte voedingsmiddelen, zoals gefrituurd voedsel, sommige crackers, donuts en verpakte koekjes of gebak. Mensen moeten hun inname van transvetten waar mogelijk beperken.

Rood vlees

Sommige onderzoeken hebben een verband gevonden tussen rood vlees en een verhoogd risico op borstkanker, vooral als iemand het vlees bij hoge temperaturen kookt, wat kan leiden tot het vrijkomen van gifstoffen.

Bovendien bevatten vleeswaren en vleeswaren vaak veel vet, zout en conserveermiddelen. Deze kunnen het risico op borstkanker eerder verhogen dan verminderen. Over het algemeen maakt het minimaliseren van de verwerking van een levensmiddel het gezonder.


Kurkuma kan ontstekingsremmende eigenschappen hebben die borstkanker helpen voorkomen.

Vitamine D van voedsel en blootstelling aan zonlicht kan helpen beschermen tegen borstkanker. Vitamine D is aanwezig in eieren, koudwatervissen en verrijkte producten. Een persoon kan een arts raadplegen om hun vitamine D-spiegel te controleren. Als deze laag zijn, kan de arts een supplement aanbevelen.

Groene thee kan verschillende gunstige gezondheidseffecten hebben. Het bevat antioxidanten en deze kunnen helpen het immuunsysteem te versterken en het risico op borstkanker te verminderen.

Kurkuma is een gele specerij die ontstekingsremmende eigenschappen kan hebben die de groei van borstkankercellen kunnen beperken.

Een gezond lichaamsgewicht behouden is gunstig voor het welzijn in het algemeen, maar het is vooral belangrijk voor mensen die de ontwikkeling of herhaling van borstkanker willen voorkomen. Obesitas is een bekende risicofactor voor de ziekte.

Oefening is ook belangrijk. Het National Cancer Institute meldt dat vrouwen die 4 uur per week of langer sporten, een lager risico hebben op borstkanker.

Praten met andere mensen met de aandoening, recepten uitwisselen en verhalen delen over welke voedingsmiddelen hebben geholpen, kan nuttig zijn.

De Breast Cancer Healthline-app geeft mensen toegang tot een online borstkankergemeenschap, waar gebruikers in contact kunnen komen met anderen en advies en ondersteuning kunnen krijgen via groepsdiscussies.

Het volgen van een gezond dieet dat rijk is aan fruit en groenten en weinig toegevoegde suikers en transvetten kan het risico op borstkanker verminderen.

Het kan ook het risico op obesitas verlagen, een aandoening die de kans vergroot dat een persoon borst- en andere kankers ontwikkelt.


Dieetkeuzes om borstkanker te helpen voorkomen

Geen enkel voedsel of dieet kan borstkanker voorkomen of veroorzaken, maar de voedingskeuzes van een persoon kunnen een verschil maken voor hun risico op het ontwikkelen van borstkanker of hun algehele welzijn tijdens het leven met de aandoening.

Borstkanker is een complexe ziekte met veel factoren die hieraan bijdragen. Sommige van deze factoren, waaronder leeftijd, familiegeschiedenis, genetica en geslacht, vallen niet onder de controle van een persoon.

Een persoon kan echter andere factoren beheersen, zoals roken, fysieke activiteitsniveaus, lichaamsgewicht en dieet. Sommige onderzoekers hebben gesuggereerd dat voedingsfactoren verantwoordelijk kunnen zijn voor 30-40% van alle kankers.


Verse groenten en fruit kunnen borstkanker helpen voorkomen.

Borstkanker kan op verschillende plaatsen beginnen, op verschillende manieren groeien en verschillende soorten behandeling vereisen. Net zoals bepaalde soorten kanker beter reageren op bepaalde behandelingen, reageren sommige kankers goed op specifieke voedingsmiddelen.

De volgende voedingsmiddelen kunnen een rol spelen bij een gezond voedingspatroon in het algemeen, en ze kunnen ook de ontwikkeling of progressie van borstkanker helpen voorkomen:

 • een verscheidenheid aan groenten en fruit, inclusief salade
 • voedingsmiddelen die rijk zijn aan vezels, zoals volle granen, bonen en peulvruchten
 • magere melk en zuivelproducten
 • producten op basis van soja
 • voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamine D en andere vitamines
 • voedingsmiddelen, met name kruiden, met ontstekingsremmende eigenschappen
 • voedingsmiddelen - voornamelijk plantaardig - die antioxidanten bevatten

Voedingspatronen die prioriteit geven aan deze voedingsmiddelen zijn onder meer:

 • Een zuiders dieet dat rijk is aan gekookte groenten, peulvruchten en zoete aardappelen
 • Een mediterraan dieet, met de nadruk op vers fruit en groenten en gezonde oliën
 • Elk "voorzichtig" dieet dat veel fruit, groenten, volle granen en vis bevat

Een onderzoek onder 91.779 vrouwen wees uit dat het volgen van een dieet dat voornamelijk uit planten bestaat, het risico op het ontwikkelen van borstkanker met 15% kan verminderen.

Naast hun andere voordelen zijn groenten en fruit rijk aan flavonoïden en carotenoïden, die verschillende medische voordelen lijken te hebben.

Studies hebben gesuggereerd dat de volgende voedingsmiddelen borstkanker kunnen helpen voorkomen:

 • donkere, groene bladgroenten, zoals boerenkool en broccoli
 • fruit, vooral bessen en perziken
 • bonen, peulvruchten, vis, eieren en wat vlees

Onderzoekers hebben bètacaroteen, dat van nature voorkomt in groenten zoals wortelen, in verband gebracht met een lager risico op borstkanker. Wetenschappers speculeren dat dit kan zijn omdat het het groeiproces van kankercellen verstoort.

Het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) raadt aan om tussen de vijf en negen porties verse groenten en fruit per dag te consumeren.

Onderzoek naar voedingsvezels en het effect ervan op borstkanker is momenteel niet overtuigend, maar verschillende onderzoeken hebben gesuggereerd dat het kan helpen beschermen tegen de ziekte.

Overtollig oestrogeen kan een factor zijn bij de ontwikkeling en verspreiding van sommige soorten borstkanker. Sommige behandelingen zijn bedoeld om te voorkomen dat oestrogeen interageert met borstkankercellen. Het eten van een vezelrijk dieet kan dit proces ondersteunen en de eliminatie van oestrogeen versnellen.

Vezel ondersteunt het spijsverteringsstelsel en de regelmatige afvoer van afvalstoffen, waaronder een teveel aan oestrogeen. Het helpt het lichaam om gifstoffen te verwijderen en beperkt de schade die ze kunnen aanrichten.

De manier waarop vezels zich binden aan oestrogeen in de darm kan ook helpen voorkomen dat het lichaam te veel oestrogeen opneemt. Deze factoren kunnen het risico op borstkanker helpen verminderen.

Fruit, groenten, volle granen en peulvruchten leveren vezels, maar ze bevatten ook antioxidanten, waaronder bètacaroteen en vitamine C en E.

Antioxidanten kunnen veel ziekten helpen voorkomen door het aantal vrije radicalen te verminderen, dit zijn afvalstoffen die het lichaam van nature aanmaakt. Een meta-analyse uit 2013 wees uit dat mensen die meer volle granen eten, een lager risico op borstkanker kunnen hebben.

De Dieetrichtlijnen voor Amerikanen 2015-2020 raden een inname van maximaal 33,6 gram vezels per dag aan, afhankelijk van iemands leeftijd en geslacht.


Avocado is een goede bron van gezonde vetten.

Vet voedsel kan leiden tot obesitas en mensen met obesitas lijken een hoger risico te hebben op het ontwikkelen van kanker, waaronder borstkanker.

Sommige voedingsvet is nodig om het lichaam goed te laten werken, maar het is belangrijk om het juiste type te consumeren.

Meervoudig onverzadigde en enkelvoudig onverzadigde vetten kunnen met mate gunstig zijn. Ze zijn aanwezig in:

Koudwatervissen, zoals zalm en haring, bevatten een gezond meervoudig onverzadigd vet dat omega-3 wordt genoemd. Dit vet kan ook helpen het risico op borstkanker te verminderen.

De auteurs van een onderzoek uit 2015 citeerden een onderzoek met knaagdieren waarin knaagdieren die 8-25% van hun calorieën als omega-3-vetten consumeerden, een 20-35% lagere kans op het ontwikkelen van borstkanker bleken te hebben.

Ze haalden ook een ander onderzoek aan waarbij meer dan 3.000 vrouwen betrokken waren, waaruit bleek dat degenen die hoge niveaus van omega-3 consumeerden een 25% lager risico hadden op terugkeer van borstkanker in de komende 7 jaar.

De gezondheidsvoordelen van omega-3-vetzuren kunnen te wijten zijn aan hun vermogen om ontstekingen te verminderen. Ontsteking kan een bijdragende factor zijn voor borstkanker.

Soja is een gezonde voedingsbron die het risico op borstkanker kan helpen verminderen. Het is een plantaardig product dat rijk is aan eiwitten, gezonde vetten, vitamines en mineralen, maar arm aan koolhydraten. Het bevat ook antioxidanten die bekend staan ​​als isoflavonen.

De auteurs van een onderzoek uit 2017 waarin gegevens van 6.235 vrouwen werden bekeken, concludeerden dat, over het algemeen, "een hogere inname van isoflavonen via de voeding werd geassocieerd met verminderde mortaliteit door alle oorzaken." De onderzoekers onderzochten of sojaconsumptie een goed idee was voor mensen met borstkanker.

Soja kan ook helpen de niveaus van lipoproteïne met lage dichtheid (LDL) of 'slechte' cholesterol te verlagen en het risico op hartaandoeningen te verlagen. Samen met obesitas zijn deze aandoeningen risicofactoren die bijdragen aan het metabool syndroom, waarbij sprake is van ontsteking.

Ontsteking kan een rol spelen bij borstkanker, hoewel de rol die het speelt onzeker blijft.

Soja is aanwezig in voedingsmiddelen zoals:

Sommige mensen vragen zich af of soja het risico op borstkanker kan verhogen, omdat het isoflavonen bevat, die op oestrogeen lijken.

De auteur van een recensieartikel uit 2016 merkt echter op dat oestrogeen niet hetzelfde is als isoflavonen en dat het onwaarschijnlijk is dat de twee zich op dezelfde manier gedragen. Volgens de auteur heeft de North American Menopause Society geconcludeerd dat isoflavonen het risico op borstkanker niet verhogen.

Voedingsmiddelen die het risico op verschillende soorten kanker, waaronder borstkanker, kunnen verhogen, zijn onder meer:

Alcohol

Studies hebben een verband aangetoond tussen regelmatig alcoholgebruik en een verhoogd risico op borstkanker.

Breastcancer.org meldt dat alcohol de oestrogeenspiegels kan verhogen en schade aan het DNA kan veroorzaken. Ze merken ook op dat vrouwen die drie alcoholische dranken per week drinken, hun risico op het ontwikkelen van borstkanker met 15% verhogen.

Volgens schattingen stijgt het risico met ongeveer 10% bij elke extra drank per dag.

Suiker

In onderzoek uit 2016 hadden muizen die een dieet aten dat net zo rijk was aan suiker als het typische dieet in de VS, meer kans op het ontwikkelen van borstkliertumoren vergelijkbaar met borstkanker bij mensen.

Bovendien hadden deze tumoren meer kans om zich te verspreiden of uit te zaaien.

Studies suggereren dat niet alle vetten slecht zijn. Hoewel vet uit bewerkte voedingsmiddelen het risico op borstkanker lijkt te verhogen, kunnen sommige plantaardige vetten dit helpen verminderen.

Transvetten zijn een soort vet dat veel voorkomt in bewerkte en kant-en-klare voedingsmiddelen. Wetenschappers hebben het in verband gebracht met een hoger risico op borstkanker. Transvetten komen het meest voor in bewerkte voedingsmiddelen, zoals gefrituurd voedsel, sommige crackers, donuts en verpakte koekjes of gebak. Mensen moeten hun inname van transvetten waar mogelijk beperken.

Rood vlees

Sommige onderzoeken hebben een verband gevonden tussen rood vlees en een verhoogd risico op borstkanker, vooral als iemand het vlees bij hoge temperaturen kookt, wat kan leiden tot het vrijkomen van gifstoffen.

Bovendien bevatten vleeswaren en vleeswaren vaak veel vet, zout en conserveermiddelen. Deze kunnen het risico op borstkanker eerder verhogen dan verminderen. Over het algemeen maakt het minimaliseren van de verwerking van een levensmiddel het gezonder.


Kurkuma kan ontstekingsremmende eigenschappen hebben die borstkanker helpen voorkomen.

Vitamine D van voedsel en blootstelling aan zonlicht kan helpen beschermen tegen borstkanker. Vitamine D is aanwezig in eieren, koudwatervissen en verrijkte producten. Een persoon kan een arts raadplegen om hun vitamine D-spiegel te controleren. Als deze laag zijn, kan de arts een supplement aanbevelen.

Groene thee kan verschillende gunstige gezondheidseffecten hebben. Het bevat antioxidanten en deze kunnen helpen het immuunsysteem te versterken en het risico op borstkanker te verminderen.

Kurkuma is een gele specerij die ontstekingsremmende eigenschappen kan hebben die de groei van borstkankercellen kunnen beperken.

Een gezond lichaamsgewicht behouden is gunstig voor het welzijn in het algemeen, maar het is vooral belangrijk voor mensen die de ontwikkeling of herhaling van borstkanker willen voorkomen. Obesitas is een bekende risicofactor voor de ziekte.

Oefening is ook belangrijk. Het National Cancer Institute meldt dat vrouwen die 4 uur per week of langer sporten, een lager risico hebben op borstkanker.

Praten met andere mensen met de aandoening, recepten uitwisselen en verhalen delen over welke voedingsmiddelen hebben geholpen, kan nuttig zijn.

De Breast Cancer Healthline-app geeft mensen toegang tot een online borstkankergemeenschap, waar gebruikers in contact kunnen komen met anderen en advies en ondersteuning kunnen krijgen via groepsdiscussies.

Het volgen van een gezond dieet dat rijk is aan fruit en groenten en weinig toegevoegde suikers en transvetten kan het risico op borstkanker verminderen.

Het kan ook het risico op obesitas verlagen, een aandoening die de kans vergroot dat een persoon borst- en andere kankers ontwikkelt.


Dieetkeuzes om borstkanker te helpen voorkomen

Geen enkel voedsel of dieet kan borstkanker voorkomen of veroorzaken, maar de voedingskeuzes van een persoon kunnen een verschil maken voor hun risico op het ontwikkelen van borstkanker of hun algehele welzijn tijdens het leven met de aandoening.

Borstkanker is een complexe ziekte met veel factoren die hieraan bijdragen. Sommige van deze factoren, waaronder leeftijd, familiegeschiedenis, genetica en geslacht, vallen niet onder de controle van een persoon.

Een persoon kan echter andere factoren beheersen, zoals roken, fysieke activiteitsniveaus, lichaamsgewicht en dieet. Sommige onderzoekers hebben gesuggereerd dat voedingsfactoren verantwoordelijk kunnen zijn voor 30-40% van alle kankers.


Verse groenten en fruit kunnen borstkanker helpen voorkomen.

Borstkanker kan op verschillende plaatsen beginnen, op verschillende manieren groeien en verschillende soorten behandeling vereisen. Net zoals bepaalde soorten kanker beter reageren op bepaalde behandelingen, reageren sommige kankers goed op specifieke voedingsmiddelen.

De volgende voedingsmiddelen kunnen een rol spelen bij een gezond voedingspatroon in het algemeen, en ze kunnen ook de ontwikkeling of progressie van borstkanker helpen voorkomen:

 • een verscheidenheid aan groenten en fruit, inclusief salade
 • voedingsmiddelen die rijk zijn aan vezels, zoals volle granen, bonen en peulvruchten
 • magere melk en zuivelproducten
 • producten op basis van soja
 • voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamine D en andere vitamines
 • voedingsmiddelen, met name kruiden, met ontstekingsremmende eigenschappen
 • voedingsmiddelen - voornamelijk plantaardig - die antioxidanten bevatten

Voedingspatronen die prioriteit geven aan deze voedingsmiddelen zijn onder meer:

 • Een zuiders dieet dat rijk is aan gekookte groenten, peulvruchten en zoete aardappelen
 • Een mediterraan dieet, met de nadruk op vers fruit en groenten en gezonde oliën
 • Elk "voorzichtig" dieet dat veel fruit, groenten, volle granen en vis bevat

Een onderzoek onder 91.779 vrouwen wees uit dat het volgen van een dieet dat voornamelijk uit planten bestaat, het risico op het ontwikkelen van borstkanker met 15% kan verminderen.

Naast hun andere voordelen zijn groenten en fruit rijk aan flavonoïden en carotenoïden, die verschillende medische voordelen lijken te hebben.

Studies hebben gesuggereerd dat de volgende voedingsmiddelen borstkanker kunnen helpen voorkomen:

 • donkere, groene bladgroenten, zoals boerenkool en broccoli
 • fruit, vooral bessen en perziken
 • bonen, peulvruchten, vis, eieren en wat vlees

Onderzoekers hebben bètacaroteen, dat van nature voorkomt in groenten zoals wortelen, in verband gebracht met een lager risico op borstkanker. Wetenschappers speculeren dat dit kan zijn omdat het het groeiproces van kankercellen verstoort.

Het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) raadt aan om tussen de vijf en negen porties verse groenten en fruit per dag te consumeren.

Onderzoek naar voedingsvezels en het effect ervan op borstkanker is momenteel niet overtuigend, maar verschillende onderzoeken hebben gesuggereerd dat het kan helpen beschermen tegen de ziekte.

Overtollig oestrogeen kan een factor zijn bij de ontwikkeling en verspreiding van sommige soorten borstkanker. Sommige behandelingen zijn bedoeld om te voorkomen dat oestrogeen interageert met borstkankercellen. Het eten van een vezelrijk dieet kan dit proces ondersteunen en de eliminatie van oestrogeen versnellen.

Vezel ondersteunt het spijsverteringsstelsel en de regelmatige afvoer van afvalstoffen, waaronder een teveel aan oestrogeen. Het helpt het lichaam om gifstoffen te verwijderen en beperkt de schade die ze kunnen aanrichten.

De manier waarop vezels zich binden aan oestrogeen in de darm kan ook helpen voorkomen dat het lichaam te veel oestrogeen opneemt. Deze factoren kunnen het risico op borstkanker helpen verminderen.

Fruit, groenten, volle granen en peulvruchten leveren vezels, maar ze bevatten ook antioxidanten, waaronder bètacaroteen en vitamine C en E.

Antioxidanten kunnen veel ziekten helpen voorkomen door het aantal vrije radicalen te verminderen, dit zijn afvalstoffen die het lichaam van nature aanmaakt. Een meta-analyse uit 2013 wees uit dat mensen die meer volle granen eten, een lager risico op borstkanker kunnen hebben.

De Dieetrichtlijnen voor Amerikanen 2015-2020 raden een inname van maximaal 33,6 gram vezels per dag aan, afhankelijk van iemands leeftijd en geslacht.


Avocado is een goede bron van gezonde vetten.

Vet voedsel kan leiden tot obesitas en mensen met obesitas lijken een hoger risico te hebben op het ontwikkelen van kanker, waaronder borstkanker.

Sommige voedingsvet is nodig om het lichaam goed te laten werken, maar het is belangrijk om het juiste type te consumeren.

Meervoudig onverzadigde en enkelvoudig onverzadigde vetten kunnen met mate gunstig zijn. Ze zijn aanwezig in:

Koudwatervissen, zoals zalm en haring, bevatten een gezond meervoudig onverzadigd vet dat omega-3 wordt genoemd. Dit vet kan ook helpen het risico op borstkanker te verminderen.

De auteurs van een onderzoek uit 2015 citeerden een onderzoek met knaagdieren waarin knaagdieren die 8-25% van hun calorieën als omega-3-vetten consumeerden, een 20-35% lagere kans op het ontwikkelen van borstkanker bleken te hebben.

Ze haalden ook een ander onderzoek aan waarbij meer dan 3.000 vrouwen betrokken waren, waaruit bleek dat degenen die hoge niveaus van omega-3 consumeerden een 25% lager risico hadden op terugkeer van borstkanker in de komende 7 jaar.

De gezondheidsvoordelen van omega-3-vetzuren kunnen te wijten zijn aan hun vermogen om ontstekingen te verminderen. Ontsteking kan een bijdragende factor zijn voor borstkanker.

Soja is een gezonde voedingsbron die het risico op borstkanker kan helpen verminderen. Het is een plantaardig product dat rijk is aan eiwitten, gezonde vetten, vitamines en mineralen, maar arm aan koolhydraten. Het bevat ook antioxidanten die bekend staan ​​als isoflavonen.

De auteurs van een onderzoek uit 2017 waarin gegevens van 6.235 vrouwen werden bekeken, concludeerden dat, over het algemeen, "een hogere inname van isoflavonen via de voeding werd geassocieerd met verminderde mortaliteit door alle oorzaken." De onderzoekers onderzochten of sojaconsumptie een goed idee was voor mensen met borstkanker.

Soja kan ook helpen de niveaus van lipoproteïne met lage dichtheid (LDL) of 'slechte' cholesterol te verlagen en het risico op hartaandoeningen te verlagen. Samen met obesitas zijn deze aandoeningen risicofactoren die bijdragen aan het metabool syndroom, waarbij sprake is van ontsteking.

Ontsteking kan een rol spelen bij borstkanker, hoewel de rol die het speelt onzeker blijft.

Soja is aanwezig in voedingsmiddelen zoals:

Sommige mensen vragen zich af of soja het risico op borstkanker kan verhogen, omdat het isoflavonen bevat, die op oestrogeen lijken.

De auteur van een recensieartikel uit 2016 merkt echter op dat oestrogeen niet hetzelfde is als isoflavonen en dat het onwaarschijnlijk is dat de twee zich op dezelfde manier gedragen. Volgens de auteur heeft de North American Menopause Society geconcludeerd dat isoflavonen het risico op borstkanker niet verhogen.

Voedingsmiddelen die het risico op verschillende soorten kanker, waaronder borstkanker, kunnen verhogen, zijn onder meer:

Alcohol

Studies hebben een verband aangetoond tussen regelmatig alcoholgebruik en een verhoogd risico op borstkanker.

Breastcancer.org meldt dat alcohol de oestrogeenspiegels kan verhogen en schade aan het DNA kan veroorzaken. Ze merken ook op dat vrouwen die drie alcoholische dranken per week drinken, hun risico op het ontwikkelen van borstkanker met 15% verhogen.

Volgens schattingen stijgt het risico met ongeveer 10% bij elke extra drank per dag.

Suiker

In onderzoek uit 2016 hadden muizen die een dieet aten dat net zo rijk was aan suiker als het typische dieet in de VS, meer kans op het ontwikkelen van borstkliertumoren vergelijkbaar met borstkanker bij mensen.

Bovendien hadden deze tumoren meer kans om zich te verspreiden of uit te zaaien.

Studies suggereren dat niet alle vetten slecht zijn. Hoewel vet uit bewerkte voedingsmiddelen het risico op borstkanker lijkt te verhogen, kunnen sommige plantaardige vetten dit helpen verminderen.

Transvetten zijn een soort vet dat veel voorkomt in bewerkte en kant-en-klare voedingsmiddelen. Wetenschappers hebben het in verband gebracht met een hoger risico op borstkanker. Transvetten komen het meest voor in bewerkte voedingsmiddelen, zoals gefrituurd voedsel, sommige crackers, donuts en verpakte koekjes of gebak. Mensen moeten hun inname van transvetten waar mogelijk beperken.

Rood vlees

Sommige onderzoeken hebben een verband gevonden tussen rood vlees en een verhoogd risico op borstkanker, vooral als iemand het vlees bij hoge temperaturen kookt, wat kan leiden tot het vrijkomen van gifstoffen.

Bovendien bevatten vleeswaren en vleeswaren vaak veel vet, zout en conserveermiddelen. Deze kunnen het risico op borstkanker eerder verhogen dan verminderen. Over het algemeen maakt het minimaliseren van de verwerking van een levensmiddel het gezonder.


Kurkuma kan ontstekingsremmende eigenschappen hebben die borstkanker helpen voorkomen.

Vitamine D van voedsel en blootstelling aan zonlicht kan helpen beschermen tegen borstkanker. Vitamine D is aanwezig in eieren, koudwatervissen en verrijkte producten. Een persoon kan een arts raadplegen om hun vitamine D-spiegel te controleren. Als deze laag zijn, kan de arts een supplement aanbevelen.

Groene thee kan verschillende gunstige gezondheidseffecten hebben. Het bevat antioxidanten en deze kunnen helpen het immuunsysteem te versterken en het risico op borstkanker te verminderen.

Kurkuma is een gele specerij die ontstekingsremmende eigenschappen kan hebben die de groei van borstkankercellen kunnen beperken.

Een gezond lichaamsgewicht behouden is gunstig voor het welzijn in het algemeen, maar het is vooral belangrijk voor mensen die de ontwikkeling of herhaling van borstkanker willen voorkomen. Obesitas is een bekende risicofactor voor de ziekte.

Oefening is ook belangrijk. Het National Cancer Institute meldt dat vrouwen die 4 uur per week of langer sporten, een lager risico hebben op borstkanker.

Praten met andere mensen met de aandoening, recepten uitwisselen en verhalen delen over welke voedingsmiddelen hebben geholpen, kan nuttig zijn.

De Breast Cancer Healthline-app geeft mensen toegang tot een online borstkankergemeenschap, waar gebruikers in contact kunnen komen met anderen en advies en ondersteuning kunnen krijgen via groepsdiscussies.

Het volgen van een gezond dieet dat rijk is aan fruit en groenten en weinig toegevoegde suikers en transvetten kan het risico op borstkanker verminderen.

Het kan ook het risico op obesitas verlagen, een aandoening die de kans vergroot dat een persoon borst- en andere kankers ontwikkelt.


Dieetkeuzes om borstkanker te helpen voorkomen

Geen enkel voedsel of dieet kan borstkanker voorkomen of veroorzaken, maar de voedingskeuzes van een persoon kunnen een verschil maken voor hun risico op het ontwikkelen van borstkanker of hun algehele welzijn tijdens het leven met de aandoening.

Borstkanker is een complexe ziekte met veel factoren die hieraan bijdragen. Sommige van deze factoren, waaronder leeftijd, familiegeschiedenis, genetica en geslacht, vallen niet onder de controle van een persoon.

Een persoon kan echter andere factoren beheersen, zoals roken, fysieke activiteitsniveaus, lichaamsgewicht en dieet. Sommige onderzoekers hebben gesuggereerd dat voedingsfactoren verantwoordelijk kunnen zijn voor 30-40% van alle kankers.


Verse groenten en fruit kunnen borstkanker helpen voorkomen.

Borstkanker kan op verschillende plaatsen beginnen, op verschillende manieren groeien en verschillende soorten behandeling vereisen. Net zoals bepaalde soorten kanker beter reageren op bepaalde behandelingen, reageren sommige kankers goed op specifieke voedingsmiddelen.

De volgende voedingsmiddelen kunnen een rol spelen bij een gezond voedingspatroon in het algemeen, en ze kunnen ook de ontwikkeling of progressie van borstkanker helpen voorkomen:

 • een verscheidenheid aan groenten en fruit, inclusief salade
 • voedingsmiddelen die rijk zijn aan vezels, zoals volle granen, bonen en peulvruchten
 • magere melk en zuivelproducten
 • producten op basis van soja
 • voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamine D en andere vitamines
 • voedingsmiddelen, met name kruiden, met ontstekingsremmende eigenschappen
 • voedingsmiddelen - voornamelijk plantaardig - die antioxidanten bevatten

Voedingspatronen die prioriteit geven aan deze voedingsmiddelen zijn onder meer:

 • Een zuiders dieet dat rijk is aan gekookte groenten, peulvruchten en zoete aardappelen
 • Een mediterraan dieet, met de nadruk op vers fruit en groenten en gezonde oliën
 • Elk "voorzichtig" dieet dat veel fruit, groenten, volle granen en vis bevat

Een onderzoek onder 91.779 vrouwen wees uit dat het volgen van een dieet dat voornamelijk uit planten bestaat, het risico op het ontwikkelen van borstkanker met 15% kan verminderen.

Naast hun andere voordelen zijn groenten en fruit rijk aan flavonoïden en carotenoïden, die verschillende medische voordelen lijken te hebben.

Studies hebben gesuggereerd dat de volgende voedingsmiddelen borstkanker kunnen helpen voorkomen:

 • donkere, groene bladgroenten, zoals boerenkool en broccoli
 • fruit, vooral bessen en perziken
 • bonen, peulvruchten, vis, eieren en wat vlees

Onderzoekers hebben bètacaroteen, dat van nature voorkomt in groenten zoals wortelen, in verband gebracht met een lager risico op borstkanker. Wetenschappers speculeren dat dit kan zijn omdat het het groeiproces van kankercellen verstoort.

Het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) raadt aan om tussen de vijf en negen porties verse groenten en fruit per dag te consumeren.

Onderzoek naar voedingsvezels en het effect ervan op borstkanker is momenteel niet overtuigend, maar verschillende onderzoeken hebben gesuggereerd dat het kan helpen beschermen tegen de ziekte.

Overtollig oestrogeen kan een factor zijn bij de ontwikkeling en verspreiding van sommige soorten borstkanker. Sommige behandelingen zijn bedoeld om te voorkomen dat oestrogeen interageert met borstkankercellen. Het eten van een vezelrijk dieet kan dit proces ondersteunen en de eliminatie van oestrogeen versnellen.

Vezel ondersteunt het spijsverteringsstelsel en de regelmatige afvoer van afvalstoffen, waaronder een teveel aan oestrogeen. Het helpt het lichaam om gifstoffen te verwijderen en beperkt de schade die ze kunnen aanrichten.

De manier waarop vezels zich binden aan oestrogeen in de darm kan ook helpen voorkomen dat het lichaam te veel oestrogeen opneemt. Deze factoren kunnen het risico op borstkanker helpen verminderen.

Fruit, groenten, volle granen en peulvruchten leveren vezels, maar ze bevatten ook antioxidanten, waaronder bètacaroteen en vitamine C en E.

Antioxidanten kunnen veel ziekten helpen voorkomen door het aantal vrije radicalen te verminderen, dit zijn afvalstoffen die het lichaam van nature aanmaakt. Een meta-analyse uit 2013 wees uit dat mensen die meer volle granen eten, een lager risico op borstkanker kunnen hebben.

De Dieetrichtlijnen voor Amerikanen 2015-2020 raden een inname van maximaal 33,6 gram vezels per dag aan, afhankelijk van iemands leeftijd en geslacht.


Avocado is een goede bron van gezonde vetten.

Vet voedsel kan leiden tot obesitas en mensen met obesitas lijken een hoger risico te hebben op het ontwikkelen van kanker, waaronder borstkanker.

Sommige voedingsvet is nodig om het lichaam goed te laten werken, maar het is belangrijk om het juiste type te consumeren.

Meervoudig onverzadigde en enkelvoudig onverzadigde vetten kunnen met mate gunstig zijn. Ze zijn aanwezig in:

Koudwatervissen, zoals zalm en haring, bevatten een gezond meervoudig onverzadigd vet dat omega-3 wordt genoemd. Dit vet kan ook helpen het risico op borstkanker te verminderen.

De auteurs van een onderzoek uit 2015 citeerden een onderzoek met knaagdieren waarin knaagdieren die 8-25% van hun calorieën als omega-3-vetten consumeerden, een 20-35% lagere kans op het ontwikkelen van borstkanker bleken te hebben.

Ze haalden ook een ander onderzoek aan waarbij meer dan 3.000 vrouwen betrokken waren, waaruit bleek dat degenen die hoge niveaus van omega-3 consumeerden een 25% lager risico hadden op terugkeer van borstkanker in de komende 7 jaar.

De gezondheidsvoordelen van omega-3-vetzuren kunnen te wijten zijn aan hun vermogen om ontstekingen te verminderen. Ontsteking kan een bijdragende factor zijn voor borstkanker.

Soja is een gezonde voedingsbron die het risico op borstkanker kan helpen verminderen. Het is een plantaardig product dat rijk is aan eiwitten, gezonde vetten, vitamines en mineralen, maar arm aan koolhydraten. Het bevat ook antioxidanten die bekend staan ​​als isoflavonen.

De auteurs van een onderzoek uit 2017 waarin gegevens van 6.235 vrouwen werden bekeken, concludeerden dat, over het algemeen, "een hogere inname van isoflavonen via de voeding werd geassocieerd met verminderde mortaliteit door alle oorzaken." De onderzoekers onderzochten of sojaconsumptie een goed idee was voor mensen met borstkanker.

Soja kan ook helpen de niveaus van lipoproteïne met lage dichtheid (LDL) of 'slechte' cholesterol te verlagen en het risico op hartaandoeningen te verlagen. Samen met obesitas zijn deze aandoeningen risicofactoren die bijdragen aan het metabool syndroom, waarbij sprake is van ontsteking.

Ontsteking kan een rol spelen bij borstkanker, hoewel de rol die het speelt onzeker blijft.

Soja is aanwezig in voedingsmiddelen zoals:

Sommige mensen vragen zich af of soja het risico op borstkanker kan verhogen, omdat het isoflavonen bevat, die op oestrogeen lijken.

De auteur van een recensieartikel uit 2016 merkt echter op dat oestrogeen niet hetzelfde is als isoflavonen en dat het onwaarschijnlijk is dat de twee zich op dezelfde manier gedragen. Volgens de auteur heeft de North American Menopause Society geconcludeerd dat isoflavonen het risico op borstkanker niet verhogen.

Voedingsmiddelen die het risico op verschillende soorten kanker, waaronder borstkanker, kunnen verhogen, zijn onder meer:

Alcohol

Studies hebben een verband aangetoond tussen regelmatig alcoholgebruik en een verhoogd risico op borstkanker.

Breastcancer.org meldt dat alcohol de oestrogeenspiegels kan verhogen en schade aan het DNA kan veroorzaken. Ze merken ook op dat vrouwen die drie alcoholische dranken per week drinken, hun risico op het ontwikkelen van borstkanker met 15% verhogen.

Volgens schattingen stijgt het risico met ongeveer 10% bij elke extra drank per dag.

Suiker

In onderzoek uit 2016 hadden muizen die een dieet aten dat net zo rijk was aan suiker als het typische dieet in de VS, meer kans op het ontwikkelen van borstkliertumoren vergelijkbaar met borstkanker bij mensen.

Bovendien hadden deze tumoren meer kans om zich te verspreiden of uit te zaaien.

Studies suggereren dat niet alle vetten slecht zijn. Hoewel vet uit bewerkte voedingsmiddelen het risico op borstkanker lijkt te verhogen, kunnen sommige plantaardige vetten dit helpen verminderen.

Transvetten zijn een soort vet dat veel voorkomt in bewerkte en kant-en-klare voedingsmiddelen. Wetenschappers hebben het in verband gebracht met een hoger risico op borstkanker. Transvetten komen het meest voor in bewerkte voedingsmiddelen, zoals gefrituurd voedsel, sommige crackers, donuts en verpakte koekjes of gebak. Mensen moeten hun inname van transvetten waar mogelijk beperken.

Rood vlees

Sommige onderzoeken hebben een verband gevonden tussen rood vlees en een verhoogd risico op borstkanker, vooral als iemand het vlees bij hoge temperaturen kookt, wat kan leiden tot het vrijkomen van gifstoffen.

Bovendien bevatten vleeswaren en vleeswaren vaak veel vet, zout en conserveermiddelen. Deze kunnen het risico op borstkanker eerder verhogen dan verminderen. Over het algemeen maakt het minimaliseren van de verwerking van een levensmiddel het gezonder.


Kurkuma kan ontstekingsremmende eigenschappen hebben die borstkanker helpen voorkomen.

Vitamine D van voedsel en blootstelling aan zonlicht kan helpen beschermen tegen borstkanker. Vitamine D is aanwezig in eieren, koudwatervissen en verrijkte producten. Een persoon kan een arts raadplegen om hun vitamine D-spiegel te controleren. Als deze laag zijn, kan de arts een supplement aanbevelen.

Groene thee kan verschillende gunstige gezondheidseffecten hebben. Het bevat antioxidanten en deze kunnen helpen het immuunsysteem te versterken en het risico op borstkanker te verminderen.

Kurkuma is een gele specerij die ontstekingsremmende eigenschappen kan hebben die de groei van borstkankercellen kunnen beperken.

Een gezond lichaamsgewicht behouden is gunstig voor het welzijn in het algemeen, maar het is vooral belangrijk voor mensen die de ontwikkeling of herhaling van borstkanker willen voorkomen. Obesitas is een bekende risicofactor voor de ziekte.

Oefening is ook belangrijk. Het National Cancer Institute meldt dat vrouwen die 4 uur per week of langer sporten, een lager risico hebben op borstkanker.

Praten met andere mensen met de aandoening, recepten uitwisselen en verhalen delen over welke voedingsmiddelen hebben geholpen, kan nuttig zijn.

De Breast Cancer Healthline-app geeft mensen toegang tot een online borstkankergemeenschap, waar gebruikers in contact kunnen komen met anderen en advies en ondersteuning kunnen krijgen via groepsdiscussies.

Het volgen van een gezond dieet dat rijk is aan fruit en groenten en weinig toegevoegde suikers en transvetten kan het risico op borstkanker verminderen.

Het kan ook het risico op obesitas verlagen, een aandoening die de kans vergroot dat een persoon borst- en andere kankers ontwikkelt.


Dieetkeuzes om borstkanker te helpen voorkomen

Geen enkel voedsel of dieet kan borstkanker voorkomen of veroorzaken, maar de voedingskeuzes van een persoon kunnen een verschil maken voor hun risico op het ontwikkelen van borstkanker of hun algehele welzijn tijdens het leven met de aandoening.

Borstkanker is een complexe ziekte met veel factoren die hieraan bijdragen. Sommige van deze factoren, waaronder leeftijd, familiegeschiedenis, genetica en geslacht, vallen niet onder de controle van een persoon.

Een persoon kan echter andere factoren beheersen, zoals roken, fysieke activiteitsniveaus, lichaamsgewicht en dieet. Sommige onderzoekers hebben gesuggereerd dat voedingsfactoren verantwoordelijk kunnen zijn voor 30-40% van alle kankers.


Verse groenten en fruit kunnen borstkanker helpen voorkomen.

Borstkanker kan op verschillende plaatsen beginnen, op verschillende manieren groeien en verschillende soorten behandeling vereisen. Net zoals bepaalde soorten kanker beter reageren op bepaalde behandelingen, reageren sommige kankers goed op specifieke voedingsmiddelen.

De volgende voedingsmiddelen kunnen een rol spelen bij een gezond voedingspatroon in het algemeen, en ze kunnen ook de ontwikkeling of progressie van borstkanker helpen voorkomen:

 • een verscheidenheid aan groenten en fruit, inclusief salade
 • voedingsmiddelen die rijk zijn aan vezels, zoals volle granen, bonen en peulvruchten
 • magere melk en zuivelproducten
 • producten op basis van soja
 • voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamine D en andere vitamines
 • voedingsmiddelen, met name kruiden, met ontstekingsremmende eigenschappen
 • voedingsmiddelen - voornamelijk plantaardig - die antioxidanten bevatten

Voedingspatronen die prioriteit geven aan deze voedingsmiddelen zijn onder meer:

 • Een zuiders dieet dat rijk is aan gekookte groenten, peulvruchten en zoete aardappelen
 • Een mediterraan dieet, met de nadruk op vers fruit en groenten en gezonde oliën
 • Elk "voorzichtig" dieet dat veel fruit, groenten, volle granen en vis bevat

Een onderzoek onder 91.779 vrouwen wees uit dat het volgen van een dieet dat voornamelijk uit planten bestaat, het risico op het ontwikkelen van borstkanker met 15% kan verminderen.

Naast hun andere voordelen zijn groenten en fruit rijk aan flavonoïden en carotenoïden, die verschillende medische voordelen lijken te hebben.

Studies hebben gesuggereerd dat de volgende voedingsmiddelen borstkanker kunnen helpen voorkomen:

 • donkere, groene bladgroenten, zoals boerenkool en broccoli
 • fruit, vooral bessen en perziken
 • bonen, peulvruchten, vis, eieren en wat vlees

Onderzoekers hebben bètacaroteen, dat van nature voorkomt in groenten zoals wortelen, in verband gebracht met een lager risico op borstkanker. Wetenschappers speculeren dat dit kan zijn omdat het het groeiproces van kankercellen verstoort.

Het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) raadt aan om tussen de vijf en negen porties verse groenten en fruit per dag te consumeren.

Onderzoek naar voedingsvezels en het effect ervan op borstkanker is momenteel niet overtuigend, maar verschillende onderzoeken hebben gesuggereerd dat het kan helpen beschermen tegen de ziekte.

Overtollig oestrogeen kan een factor zijn bij de ontwikkeling en verspreiding van sommige soorten borstkanker. Sommige behandelingen zijn bedoeld om te voorkomen dat oestrogeen interageert met borstkankercellen. Het eten van een vezelrijk dieet kan dit proces ondersteunen en de eliminatie van oestrogeen versnellen.

Vezel ondersteunt het spijsverteringsstelsel en de regelmatige afvoer van afvalstoffen, waaronder een teveel aan oestrogeen. Het helpt het lichaam om gifstoffen te verwijderen en beperkt de schade die ze kunnen aanrichten.

De manier waarop vezels zich binden aan oestrogeen in de darm kan ook helpen voorkomen dat het lichaam te veel oestrogeen opneemt. Deze factoren kunnen het risico op borstkanker helpen verminderen.

Fruit, groenten, volle granen en peulvruchten leveren vezels, maar ze bevatten ook antioxidanten, waaronder bètacaroteen en vitamine C en E.

Antioxidanten kunnen veel ziekten helpen voorkomen door het aantal vrije radicalen te verminderen, dit zijn afvalstoffen die het lichaam van nature aanmaakt. Een meta-analyse uit 2013 wees uit dat mensen die meer volle granen eten, een lager risico op borstkanker kunnen hebben.

De Dieetrichtlijnen voor Amerikanen 2015-2020 raden een inname van maximaal 33,6 gram vezels per dag aan, afhankelijk van iemands leeftijd en geslacht.


Avocado is een goede bron van gezonde vetten.

Vet voedsel kan leiden tot obesitas en mensen met obesitas lijken een hoger risico te hebben op het ontwikkelen van kanker, waaronder borstkanker.

Sommige voedingsvet is nodig om het lichaam goed te laten werken, maar het is belangrijk om het juiste type te consumeren.

Meervoudig onverzadigde en enkelvoudig onverzadigde vetten kunnen met mate gunstig zijn. Ze zijn aanwezig in:

Koudwatervissen, zoals zalm en haring, bevatten een gezond meervoudig onverzadigd vet dat omega-3 wordt genoemd. Dit vet kan ook helpen het risico op borstkanker te verminderen.

De auteurs van een onderzoek uit 2015 citeerden een onderzoek met knaagdieren waarin knaagdieren die 8-25% van hun calorieën als omega-3-vetten consumeerden, een 20-35% lagere kans op het ontwikkelen van borstkanker bleken te hebben.

Ze haalden ook een ander onderzoek aan waarbij meer dan 3.000 vrouwen betrokken waren, waaruit bleek dat degenen die hoge niveaus van omega-3 consumeerden een 25% lager risico hadden op terugkeer van borstkanker in de komende 7 jaar.

De gezondheidsvoordelen van omega-3-vetzuren kunnen te wijten zijn aan hun vermogen om ontstekingen te verminderen. Ontsteking kan een bijdragende factor zijn voor borstkanker.

Soja is een gezonde voedingsbron die het risico op borstkanker kan helpen verminderen. Het is een plantaardig product dat rijk is aan eiwitten, gezonde vetten, vitamines en mineralen, maar arm aan koolhydraten. Het bevat ook antioxidanten die bekend staan ​​als isoflavonen.

De auteurs van een onderzoek uit 2017 waarin gegevens van 6.235 vrouwen werden bekeken, concludeerden dat, over het algemeen, "een hogere inname van isoflavonen via de voeding werd geassocieerd met verminderde mortaliteit door alle oorzaken." De onderzoekers onderzochten of sojaconsumptie een goed idee was voor mensen met borstkanker.

Soja kan ook helpen de niveaus van lipoproteïne met lage dichtheid (LDL) of 'slechte' cholesterol te verlagen en het risico op hartaandoeningen te verlagen. Samen met obesitas zijn deze aandoeningen risicofactoren die bijdragen aan het metabool syndroom, waarbij sprake is van ontsteking.

Ontsteking kan een rol spelen bij borstkanker, hoewel de rol die het speelt onzeker blijft.

Soja is aanwezig in voedingsmiddelen zoals:

Sommige mensen vragen zich af of soja het risico op borstkanker kan verhogen, omdat het isoflavonen bevat, die op oestrogeen lijken.

De auteur van een recensieartikel uit 2016 merkt echter op dat oestrogeen niet hetzelfde is als isoflavonen en dat het onwaarschijnlijk is dat de twee zich op dezelfde manier gedragen. Volgens de auteur heeft de North American Menopause Society geconcludeerd dat isoflavonen het risico op borstkanker niet verhogen.

Voedingsmiddelen die het risico op verschillende soorten kanker, waaronder borstkanker, kunnen verhogen, zijn onder meer:

Alcohol

Studies hebben een verband aangetoond tussen regelmatig alcoholgebruik en een verhoogd risico op borstkanker.

Breastcancer.org meldt dat alcohol de oestrogeenspiegels kan verhogen en schade aan het DNA kan veroorzaken. Ze merken ook op dat vrouwen die drie alcoholische dranken per week drinken, hun risico op het ontwikkelen van borstkanker met 15% verhogen.

Volgens schattingen stijgt het risico met ongeveer 10% bij elke extra drank per dag.

Suiker

In onderzoek uit 2016 hadden muizen die een dieet aten dat net zo rijk was aan suiker als het typische dieet in de VS, meer kans op het ontwikkelen van borstkliertumoren vergelijkbaar met borstkanker bij mensen.

Bovendien hadden deze tumoren meer kans om zich te verspreiden of uit te zaaien.

Studies suggereren dat niet alle vetten slecht zijn. Hoewel vet uit bewerkte voedingsmiddelen het risico op borstkanker lijkt te verhogen, kunnen sommige plantaardige vetten dit helpen verminderen.

Transvetten zijn een soort vet dat veel voorkomt in bewerkte en kant-en-klare voedingsmiddelen. Wetenschappers hebben het in verband gebracht met een hoger risico op borstkanker. Transvetten komen het meest voor in bewerkte voedingsmiddelen, zoals gefrituurd voedsel, sommige crackers, donuts en verpakte koekjes of gebak. Mensen moeten hun inname van transvetten waar mogelijk beperken.

Rood vlees

Sommige onderzoeken hebben een verband gevonden tussen rood vlees en een verhoogd risico op borstkanker, vooral als iemand het vlees bij hoge temperaturen kookt, wat kan leiden tot het vrijkomen van gifstoffen.

Bovendien bevatten vleeswaren en vleeswaren vaak veel vet, zout en conserveermiddelen. Deze kunnen het risico op borstkanker eerder verhogen dan verminderen. Over het algemeen maakt het minimaliseren van de verwerking van een levensmiddel het gezonder.


Kurkuma kan ontstekingsremmende eigenschappen hebben die borstkanker helpen voorkomen.

Vitamine D van voedsel en blootstelling aan zonlicht kan helpen beschermen tegen borstkanker. Vitamine D is aanwezig in eieren, koudwatervissen en verrijkte producten. Een persoon kan een arts raadplegen om hun vitamine D-spiegel te controleren. Als deze laag zijn, kan de arts een supplement aanbevelen.

Groene thee kan verschillende gunstige gezondheidseffecten hebben. Het bevat antioxidanten en deze kunnen helpen het immuunsysteem te versterken en het risico op borstkanker te verminderen.

Kurkuma is een gele specerij die ontstekingsremmende eigenschappen kan hebben die de groei van borstkankercellen kunnen beperken.

Een gezond lichaamsgewicht behouden is gunstig voor het welzijn in het algemeen, maar het is vooral belangrijk voor mensen die de ontwikkeling of herhaling van borstkanker willen voorkomen. Obesitas is een bekende risicofactor voor de ziekte.

Oefening is ook belangrijk. Het National Cancer Institute meldt dat vrouwen die 4 uur per week of langer sporten, een lager risico hebben op borstkanker.

Praten met andere mensen met de aandoening, recepten uitwisselen en verhalen delen over welke voedingsmiddelen hebben geholpen, kan nuttig zijn.

De Breast Cancer Healthline-app geeft mensen toegang tot een online borstkankergemeenschap, waar gebruikers in contact kunnen komen met anderen en advies en ondersteuning kunnen krijgen via groepsdiscussies.

Het volgen van een gezond dieet dat rijk is aan fruit en groenten en weinig toegevoegde suikers en transvetten kan het risico op borstkanker verminderen.

Het kan ook het risico op obesitas verlagen, een aandoening die de kans vergroot dat een persoon borst- en andere kankers ontwikkelt.


Dieetkeuzes om borstkanker te helpen voorkomen

Geen enkel voedsel of dieet kan borstkanker voorkomen of veroorzaken, maar de voedingskeuzes van een persoon kunnen een verschil maken voor hun risico op het ontwikkelen van borstkanker of hun algehele welzijn tijdens het leven met de aandoening.

Borstkanker is een complexe ziekte met veel factoren die hieraan bijdragen. Sommige van deze factoren, waaronder leeftijd, familiegeschiedenis, genetica en geslacht, vallen niet onder de controle van een persoon.

Een persoon kan echter andere factoren beheersen, zoals roken, fysieke activiteitsniveaus, lichaamsgewicht en dieet. Sommige onderzoekers hebben gesuggereerd dat voedingsfactoren verantwoordelijk kunnen zijn voor 30-40% van alle kankers.


Verse groenten en fruit kunnen borstkanker helpen voorkomen.

Borstkanker kan op verschillende plaatsen beginnen, op verschillende manieren groeien en verschillende soorten behandeling vereisen. Net zoals bepaalde soorten kanker beter reageren op bepaalde behandelingen, reageren sommige kankers goed op specifieke voedingsmiddelen.

De volgende voedingsmiddelen kunnen een rol spelen bij een gezond voedingspatroon in het algemeen, en ze kunnen ook de ontwikkeling of progressie van borstkanker helpen voorkomen:

 • een verscheidenheid aan groenten en fruit, inclusief salade
 • voedingsmiddelen die rijk zijn aan vezels, zoals volle granen, bonen en peulvruchten
 • magere melk en zuivelproducten
 • producten op basis van soja
 • voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamine D en andere vitamines
 • voedingsmiddelen, met name kruiden, met ontstekingsremmende eigenschappen
 • voedingsmiddelen - voornamelijk plantaardig - die antioxidanten bevatten

Voedingspatronen die prioriteit geven aan deze voedingsmiddelen zijn onder meer:

 • Een zuiders dieet dat rijk is aan gekookte groenten, peulvruchten en zoete aardappelen
 • Een mediterraan dieet, met de nadruk op vers fruit en groenten en gezonde oliën
 • Elk "voorzichtig" dieet dat veel fruit, groenten, volle granen en vis bevat

Een onderzoek onder 91.779 vrouwen wees uit dat het volgen van een dieet dat voornamelijk uit planten bestaat, het risico op het ontwikkelen van borstkanker met 15% kan verminderen.

Naast hun andere voordelen zijn groenten en fruit rijk aan flavonoïden en carotenoïden, die verschillende medische voordelen lijken te hebben.

Studies hebben gesuggereerd dat de volgende voedingsmiddelen borstkanker kunnen helpen voorkomen:

 • donkere, groene bladgroenten, zoals boerenkool en broccoli
 • fruit, vooral bessen en perziken
 • bonen, peulvruchten, vis, eieren en wat vlees

Onderzoekers hebben bètacaroteen, dat van nature voorkomt in groenten zoals wortelen, in verband gebracht met een lager risico op borstkanker. Wetenschappers speculeren dat dit kan zijn omdat het het groeiproces van kankercellen verstoort.

Het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) raadt aan om tussen de vijf en negen porties verse groenten en fruit per dag te consumeren.

Onderzoek naar voedingsvezels en het effect ervan op borstkanker is momenteel niet overtuigend, maar verschillende onderzoeken hebben gesuggereerd dat het kan helpen beschermen tegen de ziekte.

Overtollig oestrogeen kan een factor zijn bij de ontwikkeling en verspreiding van sommige soorten borstkanker. Sommige behandelingen zijn bedoeld om te voorkomen dat oestrogeen interageert met borstkankercellen. Het eten van een vezelrijk dieet kan dit proces ondersteunen en de eliminatie van oestrogeen versnellen.

Vezel ondersteunt het spijsverteringsstelsel en de regelmatige afvoer van afvalstoffen, waaronder een teveel aan oestrogeen. Het helpt het lichaam om gifstoffen te verwijderen en beperkt de schade die ze kunnen aanrichten.

De manier waarop vezels zich binden aan oestrogeen in de darm kan ook helpen voorkomen dat het lichaam te veel oestrogeen opneemt. Deze factoren kunnen het risico op borstkanker helpen verminderen.

Fruit, groenten, volle granen en peulvruchten leveren vezels, maar ze bevatten ook antioxidanten, waaronder bètacaroteen en vitamine C en E.

Antioxidanten kunnen veel ziekten helpen voorkomen door het aantal vrije radicalen te verminderen, dit zijn afvalstoffen die het lichaam van nature aanmaakt. Een meta-analyse uit 2013 wees uit dat mensen die meer volle granen eten, een lager risico op borstkanker kunnen hebben.

De Dieetrichtlijnen voor Amerikanen 2015-2020 raden een inname van maximaal 33,6 gram vezels per dag aan, afhankelijk van iemands leeftijd en geslacht.


Avocado is een goede bron van gezonde vetten.

Vet voedsel kan leiden tot obesitas en mensen met obesitas lijken een hoger risico te hebben op het ontwikkelen van kanker, waaronder borstkanker.

Sommige voedingsvet is nodig om het lichaam goed te laten werken, maar het is belangrijk om het juiste type te consumeren.

Meervoudig onverzadigde en enkelvoudig onverzadigde vetten kunnen met mate gunstig zijn. Ze zijn aanwezig in:

Koudwatervissen, zoals zalm en haring, bevatten een gezond meervoudig onverzadigd vet dat omega-3 wordt genoemd. Dit vet kan ook helpen het risico op borstkanker te verminderen.

De auteurs van een onderzoek uit 2015 citeerden een onderzoek met knaagdieren waarin knaagdieren die 8-25% van hun calorieën als omega-3-vetten consumeerden, een 20-35% lagere kans op het ontwikkelen van borstkanker bleken te hebben.

Ze haalden ook een ander onderzoek aan waarbij meer dan 3.000 vrouwen betrokken waren, waaruit bleek dat degenen die hoge niveaus van omega-3 consumeerden een 25% lager risico hadden op terugkeer van borstkanker in de komende 7 jaar.

De gezondheidsvoordelen van omega-3-vetzuren kunnen te wijten zijn aan hun vermogen om ontstekingen te verminderen. Ontsteking kan een bijdragende factor zijn voor borstkanker.

Soja is een gezonde voedingsbron die het risico op borstkanker kan helpen verminderen. Het is een plantaardig product dat rijk is aan eiwitten, gezonde vetten, vitamines en mineralen, maar arm aan koolhydraten. Het bevat ook antioxidanten die bekend staan ​​als isoflavonen.

De auteurs van een onderzoek uit 2017 waarin gegevens van 6.235 vrouwen werden bekeken, concludeerden dat, over het algemeen, "een hogere inname van isoflavonen via de voeding werd geassocieerd met verminderde mortaliteit door alle oorzaken." De onderzoekers onderzochten of sojaconsumptie een goed idee was voor mensen met borstkanker.

Soja kan ook helpen de niveaus van lipoproteïne met lage dichtheid (LDL) of 'slechte' cholesterol te verlagen en het risico op hartaandoeningen te verlagen. Samen met obesitas zijn deze aandoeningen risicofactoren die bijdragen aan het metabool syndroom, waarbij sprake is van ontsteking.

Ontsteking kan een rol spelen bij borstkanker, hoewel de rol die het speelt onzeker blijft.

Soja is aanwezig in voedingsmiddelen zoals:

Sommige mensen vragen zich af of soja het risico op borstkanker kan verhogen, omdat het isoflavonen bevat, die op oestrogeen lijken.

De auteur van een recensieartikel uit 2016 merkt echter op dat oestrogeen niet hetzelfde is als isoflavonen en dat het onwaarschijnlijk is dat de twee zich op dezelfde manier gedragen. Volgens de auteur heeft de North American Menopause Society geconcludeerd dat isoflavonen het risico op borstkanker niet verhogen.

Voedingsmiddelen die het risico op verschillende soorten kanker, waaronder borstkanker, kunnen verhogen, zijn onder meer:

Alcohol

Studies hebben een verband aangetoond tussen regelmatig alcoholgebruik en een verhoogd risico op borstkanker.

Breastcancer.org meldt dat alcohol de oestrogeenspiegels kan verhogen en schade aan het DNA kan veroorzaken. Ze merken ook op dat vrouwen die drie alcoholische dranken per week drinken, hun risico op het ontwikkelen van borstkanker met 15% verhogen.

Volgens schattingen stijgt het risico met ongeveer 10% bij elke extra drank per dag.

Suiker

In onderzoek uit 2016 hadden muizen die een dieet aten dat net zo rijk was aan suiker als het typische dieet in de VS, meer kans op het ontwikkelen van borstkliertumoren vergelijkbaar met borstkanker bij mensen.

Bovendien hadden deze tumoren meer kans om zich te verspreiden of uit te zaaien.

Studies suggereren dat niet alle vetten slecht zijn. Hoewel vet uit bewerkte voedingsmiddelen het risico op borstkanker lijkt te verhogen, kunnen sommige plantaardige vetten dit helpen verminderen.

Transvetten zijn een soort vet dat veel voorkomt in bewerkte en kant-en-klare voedingsmiddelen. Wetenschappers hebben het in verband gebracht met een hoger risico op borstkanker. Transvetten komen het meest voor in bewerkte voedingsmiddelen, zoals gefrituurd voedsel, sommige crackers, donuts en verpakte koekjes of gebak. Mensen moeten hun inname van transvetten waar mogelijk beperken.

Rood vlees

Sommige onderzoeken hebben een verband gevonden tussen rood vlees en een verhoogd risico op borstkanker, vooral als iemand het vlees bij hoge temperaturen kookt, wat kan leiden tot het vrijkomen van gifstoffen.

Bovendien bevatten vleeswaren en vleeswaren vaak veel vet, zout en conserveermiddelen. Deze kunnen het risico op borstkanker eerder verhogen dan verminderen. Over het algemeen maakt het minimaliseren van de verwerking van een levensmiddel het gezonder.


Kurkuma kan ontstekingsremmende eigenschappen hebben die borstkanker helpen voorkomen.

Vitamine D van voedsel en blootstelling aan zonlicht kan helpen beschermen tegen borstkanker. Vitamine D is aanwezig in eieren, koudwatervissen en verrijkte producten. Een persoon kan een arts raadplegen om hun vitamine D-spiegel te controleren. Als deze laag zijn, kan de arts een supplement aanbevelen.

Groene thee kan verschillende gunstige gezondheidseffecten hebben. Het bevat antioxidanten en deze kunnen helpen het immuunsysteem te versterken en het risico op borstkanker te verminderen.

Kurkuma is een gele specerij die ontstekingsremmende eigenschappen kan hebben die de groei van borstkankercellen kunnen beperken.

Een gezond lichaamsgewicht behouden is gunstig voor het welzijn in het algemeen, maar het is vooral belangrijk voor mensen die de ontwikkeling of herhaling van borstkanker willen voorkomen. Obesitas is een bekende risicofactor voor de ziekte.

Oefening is ook belangrijk. Het National Cancer Institute meldt dat vrouwen die 4 uur per week of langer sporten, een lager risico hebben op borstkanker.

Praten met andere mensen met de aandoening, recepten uitwisselen en verhalen delen over welke voedingsmiddelen hebben geholpen, kan nuttig zijn.

De Breast Cancer Healthline-app geeft mensen toegang tot een online borstkankergemeenschap, waar gebruikers in contact kunnen komen met anderen en advies en ondersteuning kunnen krijgen via groepsdiscussies.

Het volgen van een gezond dieet dat rijk is aan fruit en groenten en weinig toegevoegde suikers en transvetten kan het risico op borstkanker verminderen.

Het kan ook het risico op obesitas verlagen, een aandoening die de kans vergroot dat een persoon borst- en andere kankers ontwikkelt.


Dieetkeuzes om borstkanker te helpen voorkomen

Geen enkel voedsel of dieet kan borstkanker voorkomen of veroorzaken, maar de voedingskeuzes van een persoon kunnen een verschil maken voor hun risico op het ontwikkelen van borstkanker of hun algehele welzijn tijdens het leven met de aandoening.

Borstkanker is een complexe ziekte met veel factoren die hieraan bijdragen. Sommige van deze factoren, waaronder leeftijd, familiegeschiedenis, genetica en geslacht, vallen niet onder de controle van een persoon.

Een persoon kan echter andere factoren beheersen, zoals roken, fysieke activiteitsniveaus, lichaamsgewicht en dieet. Sommige onderzoekers hebben gesuggereerd dat voedingsfactoren verantwoordelijk kunnen zijn voor 30-40% van alle kankers.


Verse groenten en fruit kunnen borstkanker helpen voorkomen.

Borstkanker kan op verschillende plaatsen beginnen, op verschillende manieren groeien en verschillende soorten behandeling vereisen. Net zoals bepaalde soorten kanker beter reageren op bepaalde behandelingen, reageren sommige kankers goed op specifieke voedingsmiddelen.

De volgende voedingsmiddelen kunnen een rol spelen bij een gezond voedingspatroon in het algemeen, en ze kunnen ook de ontwikkeling of progressie van borstkanker helpen voorkomen:

 • een verscheidenheid aan groenten en fruit, inclusief salade
 • voedingsmiddelen die rijk zijn aan vezels, zoals volle granen, bonen en peulvruchten
 • magere melk en zuivelproducten
 • producten op basis van soja
 • voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamine D en andere vitamines
 • voedingsmiddelen, met name kruiden, met ontstekingsremmende eigenschappen
 • voedingsmiddelen - voornamelijk plantaardig - die antioxidanten bevatten

Voedingspatronen die prioriteit geven aan deze voedingsmiddelen zijn onder meer:

 • Een zuiders dieet dat rijk is aan gekookte groenten, peulvruchten en zoete aardappelen
 • Een mediterraan dieet, met de nadruk op vers fruit en groenten en gezonde oliën
 • Elk "voorzichtig" dieet dat veel fruit, groenten, volle granen en vis bevat

Een onderzoek onder 91.779 vrouwen wees uit dat het volgen van een dieet dat voornamelijk uit planten bestaat, het risico op het ontwikkelen van borstkanker met 15% kan verminderen.

Naast hun andere voordelen zijn groenten en fruit rijk aan flavonoïden en carotenoïden, die verschillende medische voordelen lijken te hebben.

Studies hebben gesuggereerd dat de volgende voedingsmiddelen borstkanker kunnen helpen voorkomen:

 • donkere, groene bladgroenten, zoals boerenkool en broccoli
 • fruit, vooral bessen en perziken
 • bonen, peulvruchten, vis, eieren en wat vlees

Onderzoekers hebben bètacaroteen, dat van nature voorkomt in groenten zoals wortelen, in verband gebracht met een lager risico op borstkanker. Wetenschappers speculeren dat dit kan zijn omdat het het groeiproces van kankercellen verstoort.

Het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) raadt aan om tussen de vijf en negen porties verse groenten en fruit per dag te consumeren.

Onderzoek naar voedingsvezels en het effect ervan op borstkanker is momenteel niet overtuigend, maar verschillende onderzoeken hebben gesuggereerd dat het kan helpen beschermen tegen de ziekte.

Overtollig oestrogeen kan een factor zijn bij de ontwikkeling en verspreiding van sommige soorten borstkanker. Sommige behandelingen zijn bedoeld om te voorkomen dat oestrogeen interageert met borstkankercellen. Het eten van een vezelrijk dieet kan dit proces ondersteunen en de eliminatie van oestrogeen versnellen.

Vezel ondersteunt het spijsverteringsstelsel en de regelmatige afvoer van afvalstoffen, waaronder een teveel aan oestrogeen. Het helpt het lichaam om gifstoffen te verwijderen en beperkt de schade die ze kunnen aanrichten.

De manier waarop vezels zich binden aan oestrogeen in de darm kan ook helpen voorkomen dat het lichaam te veel oestrogeen opneemt. Deze factoren kunnen het risico op borstkanker helpen verminderen.

Fruit, groenten, volle granen en peulvruchten leveren vezels, maar ze bevatten ook antioxidanten, waaronder bètacaroteen en vitamine C en E.

Antioxidanten kunnen veel ziekten helpen voorkomen door het aantal vrije radicalen te verminderen, dit zijn afvalstoffen die het lichaam van nature aanmaakt. Een meta-analyse uit 2013 wees uit dat mensen die meer volle granen eten, een lager risico op borstkanker kunnen hebben.

De Dieetrichtlijnen voor Amerikanen 2015-2020 raden een inname van maximaal 33,6 gram vezels per dag aan, afhankelijk van iemands leeftijd en geslacht.


Avocado is een goede bron van gezonde vetten.

Vet voedsel kan leiden tot obesitas en mensen met obesitas lijken een hoger risico te hebben op het ontwikkelen van kanker, waaronder borstkanker.

Sommige voedingsvet is nodig om het lichaam goed te laten werken, maar het is belangrijk om het juiste type te consumeren.

Meervoudig onverzadigde en enkelvoudig onverzadigde vetten kunnen met mate gunstig zijn. Ze zijn aanwezig in:

Koudwatervissen, zoals zalm en haring, bevatten een gezond meervoudig onverzadigd vet dat omega-3 wordt genoemd. Dit vet kan ook helpen het risico op borstkanker te verminderen.

De auteurs van een onderzoek uit 2015 citeerden een onderzoek met knaagdieren waarin knaagdieren die 8-25% van hun calorieën als omega-3-vetten consumeerden, een 20-35% lagere kans op het ontwikkelen van borstkanker bleken te hebben.

Ze haalden ook een ander onderzoek aan waarbij meer dan 3.000 vrouwen betrokken waren, waaruit bleek dat degenen die hoge niveaus van omega-3 consumeerden een 25% lager risico hadden op terugkeer van borstkanker in de komende 7 jaar.

De gezondheidsvoordelen van omega-3-vetzuren kunnen te wijten zijn aan hun vermogen om ontstekingen te verminderen. Ontsteking kan een bijdragende factor zijn voor borstkanker.

Soja is een gezonde voedingsbron die het risico op borstkanker kan helpen verminderen. Het is een plantaardig product dat rijk is aan eiwitten, gezonde vetten, vitamines en mineralen, maar arm aan koolhydraten. Het bevat ook antioxidanten die bekend staan ​​als isoflavonen.

De auteurs van een onderzoek uit 2017 waarin gegevens van 6.235 vrouwen werden bekeken, concludeerden dat, over het algemeen, "een hogere inname van isoflavonen via de voeding werd geassocieerd met verminderde mortaliteit door alle oorzaken." De onderzoekers onderzochten of sojaconsumptie een goed idee was voor mensen met borstkanker.

Soja kan ook helpen de niveaus van lipoproteïne met lage dichtheid (LDL) of 'slechte' cholesterol te verlagen en het risico op hartaandoeningen te verlagen. Samen met obesitas zijn deze aandoeningen risicofactoren die bijdragen aan het metabool syndroom, waarbij sprake is van ontsteking.

Ontsteking kan een rol spelen bij borstkanker, hoewel de rol die het speelt onzeker blijft.

Soja is aanwezig in voedingsmiddelen zoals:

Sommige mensen vragen zich af of soja het risico op borstkanker kan verhogen, omdat het isoflavonen bevat, die op oestrogeen lijken.

De auteur van een recensieartikel uit 2016 merkt echter op dat oestrogeen niet hetzelfde is als isoflavonen en dat het onwaarschijnlijk is dat de twee zich op dezelfde manier gedragen. Volgens de auteur heeft de North American Menopause Society geconcludeerd dat isoflavonen het risico op borstkanker niet verhogen.

Voedingsmiddelen die het risico op verschillende soorten kanker, waaronder borstkanker, kunnen verhogen, zijn onder meer:

Alcohol

Studies hebben een verband aangetoond tussen regelmatig alcoholgebruik en een verhoogd risico op borstkanker.

Breastcancer.org meldt dat alcohol de oestrogeenspiegels kan verhogen en schade aan het DNA kan veroorzaken. Ze merken ook op dat vrouwen die drie alcoholische dranken per week drinken, hun risico op het ontwikkelen van borstkanker met 15% verhogen.

Volgens schattingen stijgt het risico met ongeveer 10% bij elke extra drank per dag.

Suiker

In onderzoek uit 2016 hadden muizen die een dieet aten dat net zo rijk was aan suiker als het typische dieet in de VS, meer kans op het ontwikkelen van borstkliertumoren vergelijkbaar met borstkanker bij mensen.

Bovendien hadden deze tumoren meer kans om zich te verspreiden of uit te zaaien.

Studies suggereren dat niet alle vetten slecht zijn. Hoewel vet uit bewerkte voedingsmiddelen het risico op borstkanker lijkt te verhogen, kunnen sommige plantaardige vetten dit helpen verminderen.

Transvetten zijn een soort vet dat veel voorkomt in bewerkte en kant-en-klare voedingsmiddelen. Wetenschappers hebben het in verband gebracht met een hoger risico op borstkanker. Transvetten komen het meest voor in bewerkte voedingsmiddelen, zoals gefrituurd voedsel, sommige crackers, donuts en verpakte koekjes of gebak. Mensen moeten hun inname van transvetten waar mogelijk beperken.

Rood vlees

Sommige onderzoeken hebben een verband gevonden tussen rood vlees en een verhoogd risico op borstkanker, vooral als iemand het vlees bij hoge temperaturen kookt, wat kan leiden tot het vrijkomen van gifstoffen.

Bovendien bevatten vleeswaren en vleeswaren vaak veel vet, zout en conserveermiddelen. Deze kunnen het risico op borstkanker eerder verhogen dan verminderen. Over het algemeen maakt het minimaliseren van de verwerking van een levensmiddel het gezonder.


Kurkuma kan ontstekingsremmende eigenschappen hebben die borstkanker helpen voorkomen.

Vitamine D van voedsel en blootstelling aan zonlicht kan helpen beschermen tegen borstkanker. Vitamine D is aanwezig in eieren, koudwatervissen en verrijkte producten. Een persoon kan een arts raadplegen om hun vitamine D-spiegel te controleren. Als deze laag zijn, kan de arts een supplement aanbevelen.

Groene thee kan verschillende gunstige gezondheidseffecten hebben. Het bevat antioxidanten en deze kunnen helpen het immuunsysteem te versterken en het risico op borstkanker te verminderen.

Kurkuma is een gele specerij die ontstekingsremmende eigenschappen kan hebben die de groei van borstkankercellen kunnen beperken.

Een gezond lichaamsgewicht behouden is gunstig voor het welzijn in het algemeen, maar het is vooral belangrijk voor mensen die de ontwikkeling of herhaling van borstkanker willen voorkomen. Obesitas is een bekende risicofactor voor de ziekte.

Oefening is ook belangrijk. Het National Cancer Institute meldt dat vrouwen die 4 uur per week of langer sporten, een lager risico hebben op borstkanker.

Praten met andere mensen met de aandoening, recepten uitwisselen en verhalen delen over welke voedingsmiddelen hebben geholpen, kan nuttig zijn.

De Breast Cancer Healthline-app geeft mensen toegang tot een online borstkankergemeenschap, waar gebruikers in contact kunnen komen met anderen en advies en ondersteuning kunnen krijgen via groepsdiscussies.

Het volgen van een gezond dieet dat rijk is aan fruit en groenten en weinig toegevoegde suikers en transvetten kan het risico op borstkanker verminderen.

Het kan ook het risico op obesitas verlagen, een aandoening die de kans vergroot dat een persoon borst- en andere kankers ontwikkelt.


Dieetkeuzes om borstkanker te helpen voorkomen

Geen enkel voedsel of dieet kan borstkanker voorkomen of veroorzaken, maar de voedingskeuzes van een persoon kunnen een verschil maken voor hun risico op het ontwikkelen van borstkanker of hun algehele welzijn tijdens het leven met de aandoening.

Borstkanker is een complexe ziekte met veel factoren die hieraan bijdragen. Sommige van deze factoren, waaronder leeftijd, familiegeschiedenis, genetica en geslacht, vallen niet onder de controle van een persoon.

Een persoon kan echter andere factoren beheersen, zoals roken, fysieke activiteitsniveaus, lichaamsgewicht en dieet. Sommige onderzoekers hebben gesuggereerd dat voedingsfactoren verantwoordelijk kunnen zijn voor 30-40% van alle kankers.


Verse groenten en fruit kunnen borstkanker helpen voorkomen.

Borstkanker kan op verschillende plaatsen beginnen, op verschillende manieren groeien en verschillende soorten behandeling vereisen. Net zoals bepaalde soorten kanker beter reageren op bepaalde behandelingen, reageren sommige kankers goed op specifieke voedingsmiddelen.

De volgende voedingsmiddelen kunnen een rol spelen bij een gezond voedingspatroon in het algemeen, en ze kunnen ook de ontwikkeling of progressie van borstkanker helpen voorkomen:

 • een verscheidenheid aan groenten en fruit, inclusief salade
 • voedingsmiddelen die rijk zijn aan vezels, zoals volle granen, bonen en peulvruchten
 • magere melk en zuivelproducten
 • producten op basis van soja
 • voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamine D en andere vitamines
 • voedingsmiddelen, met name kruiden, met ontstekingsremmende eigenschappen
 • voedingsmiddelen - voornamelijk plantaardig - die antioxidanten bevatten

Voedingspatronen die prioriteit geven aan deze voedingsmiddelen zijn onder meer:

 • Een zuiders dieet dat rijk is aan gekookte groenten, peulvruchten en zoete aardappelen
 • Een mediterraan dieet, met de nadruk op vers fruit en groenten en gezonde oliën
 • Elk "voorzichtig" dieet dat veel fruit, groenten, volle granen en vis bevat

Een onderzoek onder 91.779 vrouwen wees uit dat het volgen van een dieet dat voornamelijk uit planten bestaat, het risico op het ontwikkelen van borstkanker met 15% kan verminderen.

Naast hun andere voordelen zijn groenten en fruit rijk aan flavonoïden en carotenoïden, die verschillende medische voordelen lijken te hebben.

Studies hebben gesuggereerd dat de volgende voedingsmiddelen borstkanker kunnen helpen voorkomen:

 • donkere, groene bladgroenten, zoals boerenkool en broccoli
 • fruit, vooral bessen en perziken
 • bonen, peulvruchten, vis, eieren en wat vlees

Onderzoekers hebben bètacaroteen, dat van nature voorkomt in groenten zoals wortelen, in verband gebracht met een lager risico op borstkanker. Wetenschappers speculeren dat dit kan zijn omdat het het groeiproces van kankercellen verstoort.

Het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) raadt aan om tussen de vijf en negen porties verse groenten en fruit per dag te consumeren.

Onderzoek naar voedingsvezels en het effect ervan op borstkanker is momenteel niet overtuigend, maar verschillende onderzoeken hebben gesuggereerd dat het kan helpen beschermen tegen de ziekte.

Overtollig oestrogeen kan een factor zijn bij de ontwikkeling en verspreiding van sommige soorten borstkanker. Sommige behandelingen zijn bedoeld om te voorkomen dat oestrogeen interageert met borstkankercellen. Het eten van een vezelrijk dieet kan dit proces ondersteunen en de eliminatie van oestrogeen versnellen.

Vezel ondersteunt het spijsverteringsstelsel en de regelmatige afvoer van afvalstoffen, waaronder een teveel aan oestrogeen. Het helpt het lichaam om gifstoffen te verwijderen en beperkt de schade die ze kunnen aanrichten.

De manier waarop vezels zich binden aan oestrogeen in de darm kan ook helpen voorkomen dat het lichaam te veel oestrogeen opneemt. Deze factoren kunnen het risico op borstkanker helpen verminderen.

Fruit, groenten, volle granen en peulvruchten leveren vezels, maar ze bevatten ook antioxidanten, waaronder bètacaroteen en vitamine C en E.

Antioxidanten kunnen veel ziekten helpen voorkomen door het aantal vrije radicalen te verminderen, dit zijn afvalstoffen die het lichaam van nature aanmaakt. Een meta-analyse uit 2013 wees uit dat mensen die meer volle granen eten, een lager risico op borstkanker kunnen hebben.

De Dieetrichtlijnen voor Amerikanen 2015-2020 raden een inname van maximaal 33,6 gram vezels per dag aan, afhankelijk van iemands leeftijd en geslacht.


Avocado is een goede bron van gezonde vetten.

Vet voedsel kan leiden tot obesitas en mensen met obesitas lijken een hoger risico te hebben op het ontwikkelen van kanker, waaronder borstkanker.

Sommige voedingsvet is nodig om het lichaam goed te laten werken, maar het is belangrijk om het juiste type te consumeren.

Meervoudig onverzadigde en enkelvoudig onverzadigde vetten kunnen met mate gunstig zijn. Ze zijn aanwezig in:

Koudwatervissen, zoals zalm en haring, bevatten een gezond meervoudig onverzadigd vet dat omega-3 wordt genoemd. Dit vet kan ook helpen het risico op borstkanker te verminderen.

De auteurs van een onderzoek uit 2015 citeerden een onderzoek met knaagdieren waarin knaagdieren die 8-25% van hun calorieën als omega-3-vetten consumeerden, een 20-35% lagere kans op het ontwikkelen van borstkanker bleken te hebben.

Ze haalden ook een ander onderzoek aan waarbij meer dan 3.000 vrouwen betrokken waren, waaruit bleek dat degenen die hoge niveaus van omega-3 consumeerden een 25% lager risico hadden op terugkeer van borstkanker in de komende 7 jaar.

De gezondheidsvoordelen van omega-3-vetzuren kunnen te wijten zijn aan hun vermogen om ontstekingen te verminderen. Ontsteking kan een bijdragende factor zijn voor borstkanker.

Soja is een gezonde voedingsbron die het risico op borstkanker kan helpen verminderen. Het is een plantaardig product dat rijk is aan eiwitten, gezonde vetten, vitamines en mineralen, maar arm aan koolhydraten. Het bevat ook antioxidanten die bekend staan ​​als isoflavonen.

De auteurs van een onderzoek uit 2017 waarin gegevens van 6.235 vrouwen werden bekeken, concludeerden dat, over het algemeen, "een hogere inname van isoflavonen via de voeding werd geassocieerd met verminderde mortaliteit door alle oorzaken." De onderzoekers onderzochten of sojaconsumptie een goed idee was voor mensen met borstkanker.

Soja kan ook helpen de niveaus van lipoproteïne met lage dichtheid (LDL) of 'slechte' cholesterol te verlagen en het risico op hartaandoeningen te verlagen. Samen met obesitas zijn deze aandoeningen risicofactoren die bijdragen aan het metabool syndroom, waarbij sprake is van ontsteking.

Ontsteking kan een rol spelen bij borstkanker, hoewel de rol die het speelt onzeker blijft.

Soja is aanwezig in voedingsmiddelen zoals:

Sommige mensen vragen zich af of soja het risico op borstkanker kan verhogen, omdat het isoflavonen bevat, die op oestrogeen lijken.

De auteur van een recensieartikel uit 2016 merkt echter op dat oestrogeen niet hetzelfde is als isoflavonen en dat het onwaarschijnlijk is dat de twee zich op dezelfde manier gedragen. Volgens de auteur heeft de North American Menopause Society geconcludeerd dat isoflavonen het risico op borstkanker niet verhogen.

Voedingsmiddelen die het risico op verschillende soorten kanker, waaronder borstkanker, kunnen verhogen, zijn onder meer:

Alcohol

Studies hebben een verband aangetoond tussen regelmatig alcoholgebruik en een verhoogd risico op borstkanker.

Breastcancer.org meldt dat alcohol de oestrogeenspiegels kan verhogen en schade aan het DNA kan veroorzaken. Ze merken ook op dat vrouwen die drie alcoholische dranken per week drinken, hun risico op het ontwikkelen van borstkanker met 15% verhogen.

Volgens schattingen stijgt het risico met ongeveer 10% bij elke extra drank per dag.

Suiker

In onderzoek uit 2016 hadden muizen die een dieet aten dat net zo rijk was aan suiker als het typische dieet in de VS, meer kans op het ontwikkelen van borstkliertumoren vergelijkbaar met borstkanker bij mensen.

Bovendien hadden deze tumoren meer kans om zich te verspreiden of uit te zaaien.

Studies suggereren dat niet alle vetten slecht zijn. Hoewel vet uit bewerkte voedingsmiddelen het risico op borstkanker lijkt te verhogen, kunnen sommige plantaardige vetten dit helpen verminderen.

Transvetten zijn een soort vet dat veel voorkomt in bewerkte en kant-en-klare voedingsmiddelen. Wetenschappers hebben het in verband gebracht met een hoger risico op borstkanker. Transvetten komen het meest voor in bewerkte voedingsmiddelen, zoals gefrituurd voedsel, sommige crackers, donuts en verpakte koekjes of gebak. Mensen moeten hun inname van transvetten waar mogelijk beperken.

Rood vlees

Sommige onderzoeken hebben een verband gevonden tussen rood vlees en een verhoogd risico op borstkanker, vooral als iemand het vlees bij hoge temperaturen kookt, wat kan leiden tot het vrijkomen van gifstoffen.

Bovendien bevatten vleeswaren en vleeswaren vaak veel vet, zout en conserveermiddelen. Deze kunnen het risico op borstkanker eerder verhogen dan verminderen. Over het algemeen maakt het minimaliseren van de verwerking van een levensmiddel het gezonder.


Kurkuma kan ontstekingsremmende eigenschappen hebben die borstkanker helpen voorkomen.

Vitamine D van voedsel en blootstelling aan zonlicht kan helpen beschermen tegen borstkanker. Vitamine D is aanwezig in eieren, koudwatervissen en verrijkte producten. Een persoon kan een arts raadplegen om hun vitamine D-spiegel te controleren. Als deze laag zijn, kan de arts een supplement aanbevelen.

Groene thee kan verschillende gunstige gezondheidseffecten hebben. Het bevat antioxidanten en deze kunnen helpen het immuunsysteem te versterken en het risico op borstkanker te verminderen.

Kurkuma is een gele specerij die ontstekingsremmende eigenschappen kan hebben die de groei van borstkankercellen kunnen beperken.

Een gezond lichaamsgewicht behouden is gunstig voor het welzijn in het algemeen, maar het is vooral belangrijk voor mensen die de ontwikkeling of herhaling van borstkanker willen voorkomen. Obesitas is een bekende risicofactor voor de ziekte.

Oefening is ook belangrijk. Het National Cancer Institute meldt dat vrouwen die 4 uur per week of langer sporten, een lager risico hebben op borstkanker.

Praten met andere mensen met de aandoening, recepten uitwisselen en verhalen delen over welke voedingsmiddelen hebben geholpen, kan nuttig zijn.

De Breast Cancer Healthline-app geeft mensen toegang tot een online borstkankergemeenschap, waar gebruikers in contact kunnen komen met anderen en advies en ondersteuning kunnen krijgen via groepsdiscussies.

Het volgen van een gezond dieet dat rijk is aan fruit en groenten en weinig toegevoegde suikers en transvetten kan het risico op borstkanker verminderen.

Het kan ook het risico op obesitas verlagen, een aandoening die de kans vergroot dat een persoon borst- en andere kankers ontwikkelt.


Dieetkeuzes om borstkanker te helpen voorkomen

Geen enkel voedsel of dieet kan borstkanker voorkomen of veroorzaken, maar de voedingskeuzes van een persoon kunnen een verschil maken voor hun risico op het ontwikkelen van borstkanker of hun algehele welzijn tijdens het leven met de aandoening.

Borstkanker is een complexe ziekte met veel factoren die hieraan bijdragen. Sommige van deze factoren, waaronder leeftijd, familiegeschiedenis, genetica en geslacht, vallen niet onder de controle van een persoon.

Een persoon kan echter andere factoren beheersen, zoals roken, fysieke activiteitsniveaus, lichaamsgewicht en dieet. Sommige onderzoekers hebben gesuggereerd dat voedingsfactoren verantwoordelijk kunnen zijn voor 30-40% van alle kankers.


Verse groenten en fruit kunnen borstkanker helpen voorkomen.

Borstkanker kan op verschillende plaatsen beginnen, op verschillende manieren groeien en verschillende soorten behandeling vereisen. Net zoals bepaalde soorten kanker beter reageren op bepaalde behandelingen, reageren sommige kankers goed op specifieke voedingsmiddelen.

De volgende voedingsmiddelen kunnen een rol spelen bij een gezond voedingspatroon in het algemeen, en ze kunnen ook de ontwikkeling of progressie van borstkanker helpen voorkomen:

 • een verscheidenheid aan groenten en fruit, inclusief salade
 • voedingsmiddelen die rijk zijn aan vezels, zoals volle granen, bonen en peulvruchten
 • magere melk en zuivelproducten
 • producten op basis van soja
 • voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamine D en andere vitamines
 • voedingsmiddelen, met name kruiden, met ontstekingsremmende eigenschappen
 • voedingsmiddelen - voornamelijk plantaardig - die antioxidanten bevatten

Voedingspatronen die prioriteit geven aan deze voedingsmiddelen zijn onder meer:

 • Een zuiders dieet dat rijk is aan gekookte groenten, peulvruchten en zoete aardappelen
 • Een mediterraan dieet, met de nadruk op vers fruit en groenten en gezonde oliën
 • Elk "voorzichtig" dieet dat veel fruit, groenten, volle granen en vis bevat

Een onderzoek onder 91.779 vrouwen wees uit dat het volgen van een dieet dat voornamelijk uit planten bestaat, het risico op het ontwikkelen van borstkanker met 15% kan verminderen.

Naast hun andere voordelen zijn groenten en fruit rijk aan flavonoïden en carotenoïden, die verschillende medische voordelen lijken te hebben.

Studies hebben gesuggereerd dat de volgende voedingsmiddelen borstkanker kunnen helpen voorkomen:

 • donkere, groene bladgroenten, zoals boerenkool en broccoli
 • fruit, vooral bessen en perziken
 • bonen, peulvruchten, vis, eieren en wat vlees

Onderzoekers hebben bètacaroteen, dat van nature voorkomt in groenten zoals wortelen, in verband gebracht met een lager risico op borstkanker. Wetenschappers speculeren dat dit kan zijn omdat het het groeiproces van kankercellen verstoort.

Het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) raadt aan om tussen de vijf en negen porties verse groenten en fruit per dag te consumeren.

Onderzoek naar voedingsvezels en het effect ervan op borstkanker is momenteel niet overtuigend, maar verschillende onderzoeken hebben gesuggereerd dat het kan helpen beschermen tegen de ziekte.

Overtollig oestrogeen kan een factor zijn bij de ontwikkeling en verspreiding van sommige soorten borstkanker. Sommige behandelingen zijn bedoeld om te voorkomen dat oestrogeen interageert met borstkankercellen. Het eten van een vezelrijk dieet kan dit proces ondersteunen en de eliminatie van oestrogeen versnellen.

Vezel ondersteunt het spijsverteringsstelsel en de regelmatige afvoer van afvalstoffen, waaronder een teveel aan oestrogeen. Het helpt het lichaam om gifstoffen te verwijderen en beperkt de schade die ze kunnen aanrichten.

De manier waarop vezels zich binden aan oestrogeen in de darm kan ook helpen voorkomen dat het lichaam te veel oestrogeen opneemt. Deze factoren kunnen het risico op borstkanker helpen verminderen.

Fruit, groenten, volle granen en peulvruchten leveren vezels, maar ze bevatten ook antioxidanten, waaronder bètacaroteen en vitamine C en E.

Antioxidanten kunnen veel ziekten helpen voorkomen door het aantal vrije radicalen te verminderen, dit zijn afvalstoffen die het lichaam van nature aanmaakt. Een meta-analyse uit 2013 wees uit dat mensen die meer volle granen eten, een lager risico op borstkanker kunnen hebben.

De Dieetrichtlijnen voor Amerikanen 2015-2020 raden een inname van maximaal 33,6 gram vezels per dag aan, afhankelijk van iemands leeftijd en geslacht.


Avocado is een goede bron van gezonde vetten.

Vet voedsel kan leiden tot obesitas en mensen met obesitas lijken een hoger risico te hebben op het ontwikkelen van kanker, waaronder borstkanker.

Sommige voedingsvet is nodig om het lichaam goed te laten werken, maar het is belangrijk om het juiste type te consumeren.

Meervoudig onverzadigde en enkelvoudig onverzadigde vetten kunnen met mate gunstig zijn. Ze zijn aanwezig in:

Koudwatervissen, zoals zalm en haring, bevatten een gezond meervoudig onverzadigd vet dat omega-3 wordt genoemd. Dit vet kan ook helpen het risico op borstkanker te verminderen.

De auteurs van een onderzoek uit 2015 citeerden een onderzoek met knaagdieren waarin knaagdieren die 8-25% van hun calorieën als omega-3-vetten consumeerden, een 20-35% lagere kans op het ontwikkelen van borstkanker bleken te hebben.

Ze haalden ook een ander onderzoek aan waarbij meer dan 3.000 vrouwen betrokken waren, waaruit bleek dat degenen die hoge niveaus van omega-3 consumeerden een 25% lager risico hadden op terugkeer van borstkanker in de komende 7 jaar.

De gezondheidsvoordelen van omega-3-vetzuren kunnen te wijten zijn aan hun vermogen om ontstekingen te verminderen. Ontsteking kan een bijdragende factor zijn voor borstkanker.

Soja is een gezonde voedingsbron die het risico op borstkanker kan helpen verminderen. Het is een plantaardig product dat rijk is aan eiwitten, gezonde vetten, vitamines en mineralen, maar arm aan koolhydraten. Het bevat ook antioxidanten die bekend staan ​​als isoflavonen.

De auteurs van een onderzoek uit 2017 waarin gegevens van 6.235 vrouwen werden bekeken, concludeerden dat, over het algemeen, "een hogere inname van isoflavonen via de voeding werd geassocieerd met verminderde mortaliteit door alle oorzaken." De onderzoekers onderzochten of sojaconsumptie een goed idee was voor mensen met borstkanker.

Soja kan ook helpen de niveaus van lipoproteïne met lage dichtheid (LDL) of 'slechte' cholesterol te verlagen en het risico op hartaandoeningen te verlagen. Samen met obesitas zijn deze aandoeningen risicofactoren die bijdragen aan het metabool syndroom, waarbij sprake is van ontsteking.

Ontsteking kan een rol spelen bij borstkanker, hoewel de rol die het speelt onzeker blijft.

Soja is aanwezig in voedingsmiddelen zoals:

Sommige mensen vragen zich af of soja het risico op borstkanker kan verhogen, omdat het isoflavonen bevat, die op oestrogeen lijken.

De auteur van een recensieartikel uit 2016 merkt echter op dat oestrogeen niet hetzelfde is als isoflavonen en dat het onwaarschijnlijk is dat de twee zich op dezelfde manier gedragen. Volgens de auteur heeft de North American Menopause Society geconcludeerd dat isoflavonen het risico op borstkanker niet verhogen.

Voedingsmiddelen die het risico op verschillende soorten kanker, waaronder borstkanker, kunnen verhogen, zijn onder meer:

Alcohol

Studies hebben een verband aangetoond tussen regelmatig alcoholgebruik en een verhoogd risico op borstkanker.

Breastcancer.org meldt dat alcohol de oestrogeenspiegels kan verhogen en schade aan het DNA kan veroorzaken. Ze merken ook op dat vrouwen die drie alcoholische dranken per week drinken, hun risico op het ontwikkelen van borstkanker met 15% verhogen.

Volgens schattingen stijgt het risico met ongeveer 10% bij elke extra drank per dag.

Suiker

In onderzoek uit 2016 hadden muizen die een dieet aten dat net zo rijk was aan suiker als het typische dieet in de VS, meer kans op het ontwikkelen van borstkliertumoren vergelijkbaar met borstkanker bij mensen.

Bovendien hadden deze tumoren meer kans om zich te verspreiden of uit te zaaien.

Studies suggereren dat niet alle vetten slecht zijn. Hoewel vet uit bewerkte voedingsmiddelen het risico op borstkanker lijkt te verhogen, kunnen sommige plantaardige vetten dit helpen verminderen.

Transvetten zijn een soort vet dat veel voorkomt in bewerkte en kant-en-klare voedingsmiddelen. Wetenschappers hebben het in verband gebracht met een hoger risico op borstkanker. Transvetten komen het meest voor in bewerkte voedingsmiddelen, zoals gefrituurd voedsel, sommige crackers, donuts en verpakte koekjes of gebak. Mensen moeten hun inname van transvetten waar mogelijk beperken.

Rood vlees

Sommige onderzoeken hebben een verband gevonden tussen rood vlees en een verhoogd risico op borstkanker, vooral als iemand het vlees bij hoge temperaturen kookt, wat kan leiden tot het vrijkomen van gifstoffen.

Bovendien bevatten vleeswaren en vleeswaren vaak veel vet, zout en conserveermiddelen. Deze kunnen het risico op borstkanker eerder verhogen dan verminderen. Over het algemeen maakt het minimaliseren van de verwerking van een levensmiddel het gezonder.


Kurkuma kan ontstekingsremmende eigenschappen hebben die borstkanker helpen voorkomen.

Vitamine D van voedsel en blootstelling aan zonlicht kan helpen beschermen tegen borstkanker. Vitamine D is aanwezig in eieren, koudwatervissen en verrijkte producten. Een persoon kan een arts raadplegen om hun vitamine D-spiegel te controleren. Als deze laag zijn, kan de arts een supplement aanbevelen.

Groene thee kan verschillende gunstige gezondheidseffecten hebben. Het bevat antioxidanten en deze kunnen helpen het immuunsysteem te versterken en het risico op borstkanker te verminderen.

Kurkuma is een gele specerij die ontstekingsremmende eigenschappen kan hebben die de groei van borstkankercellen kunnen beperken.

Een gezond lichaamsgewicht behouden is gunstig voor het welzijn in het algemeen, maar het is vooral belangrijk voor mensen die de ontwikkeling of herhaling van borstkanker willen voorkomen. Obesitas is een bekende risicofactor voor de ziekte.

Oefening is ook belangrijk. Het National Cancer Institute meldt dat vrouwen die 4 uur per week of langer sporten, een lager risico hebben op borstkanker.

Praten met andere mensen met de aandoening, recepten uitwisselen en verhalen delen over welke voedingsmiddelen hebben geholpen, kan nuttig zijn.

De Breast Cancer Healthline-app geeft mensen toegang tot een online borstkankergemeenschap, waar gebruikers in contact kunnen komen met anderen en advies en ondersteuning kunnen krijgen via groepsdiscussies.

Het volgen van een gezond dieet dat rijk is aan fruit en groenten en weinig toegevoegde suikers en transvetten kan het risico op borstkanker verminderen.

Het kan ook het risico op obesitas verlagen, een aandoening die de kans vergroot dat een persoon borst- en andere kankers ontwikkelt.


Dieetkeuzes om borstkanker te helpen voorkomen

Geen enkel voedsel of dieet kan borstkanker voorkomen of veroorzaken, maar de voedingskeuzes van een persoon kunnen een verschil maken voor hun risico op het ontwikkelen van borstkanker of hun algehele welzijn tijdens het leven met de aandoening.

Borstkanker is een complexe ziekte met veel factoren die hieraan bijdragen. Sommige van deze factoren, waaronder leeftijd, familiegeschiedenis, genetica en geslacht, vallen niet onder de controle van een persoon.

Een persoon kan echter andere factoren beheersen, zoals roken, fysieke activiteitsniveaus, lichaamsgewicht en dieet. Sommige onderzoekers hebben gesuggereerd dat voedingsfactoren verantwoordelijk kunnen zijn voor 30-40% van alle kankers.


Verse groenten en fruit kunnen borstkanker helpen voorkomen.

Borstkanker kan op verschillende plaatsen beginnen, op verschillende manieren groeien en verschillende soorten behandeling vereisen. Net zoals bepaalde soorten kanker beter reageren op bepaalde behandelingen, reageren sommige kankers goed op specifieke voedingsmiddelen.

De volgende voedingsmiddelen kunnen een rol spelen bij een gezond voedingspatroon in het algemeen, en ze kunnen ook de ontwikkeling of progressie van borstkanker helpen voorkomen:

 • een verscheidenheid aan groenten en fruit, inclusief salade
 • voedingsmiddelen die rijk zijn aan vezels, zoals volle granen, bonen en peulvruchten
 • magere melk en zuivelproducten
 • producten op basis van soja
 • voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamine D en andere vitamines
 • voedingsmiddelen, met name kruiden, met ontstekingsremmende eigenschappen
 • voedingsmiddelen - voornamelijk plantaardig - die antioxidanten bevatten

Voedingspatronen die prioriteit geven aan deze voedingsmiddelen zijn onder meer:

 • Een zuiders dieet dat rijk is aan gekookte groenten, peulvruchten en zoete aardappelen
 • Een mediterraan dieet, met de nadruk op vers fruit en groenten en gezonde oliën
 • Elk "voorzichtig" dieet dat veel fruit, groenten, volle granen en vis bevat

Een onderzoek onder 91.779 vrouwen wees uit dat het volgen van een dieet dat voornamelijk uit planten bestaat, het risico op het ontwikkelen van borstkanker met 15% kan verminderen.

Naast hun andere voordelen zijn groenten en fruit rijk aan flavonoïden en carotenoïden, die verschillende medische voordelen lijken te hebben.

Studies hebben gesuggereerd dat de volgende voedingsmiddelen borstkanker kunnen helpen voorkomen:

 • donkere, groene bladgroenten, zoals boerenkool en broccoli
 • fruit, vooral bessen en perziken
 • bonen, peulvruchten, vis, eieren en wat vlees

Onderzoekers hebben bètacaroteen, dat van nature voorkomt in groenten zoals wortelen, in verband gebracht met een lager risico op borstkanker. Wetenschappers speculeren dat dit kan zijn omdat het het groeiproces van kankercellen verstoort.

Het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) raadt aan om tussen de vijf en negen porties verse groenten en fruit per dag te consumeren.

Onderzoek naar voedingsvezels en het effect ervan op borstkanker is momenteel niet overtuigend, maar verschillende onderzoeken hebben gesuggereerd dat het kan helpen beschermen tegen de ziekte.

Overtollig oestrogeen kan een factor zijn bij de ontwikkeling en verspreiding van sommige soorten borstkanker. Sommige behandelingen zijn bedoeld om te voorkomen dat oestrogeen interageert met borstkankercellen. Het eten van een vezelrijk dieet kan dit proces ondersteunen en de eliminatie van oestrogeen versnellen.

Vezel ondersteunt het spijsverteringsstelsel en de regelmatige afvoer van afvalstoffen, waaronder een teveel aan oestrogeen. Het helpt het lichaam om gifstoffen te verwijderen en beperkt de schade die ze kunnen aanrichten.

De manier waarop vezels zich binden aan oestrogeen in de darm kan ook helpen voorkomen dat het lichaam te veel oestrogeen opneemt. Deze factoren kunnen het risico op borstkanker helpen verminderen.

Fruit, groenten, volle granen en peulvruchten leveren vezels, maar ze bevatten ook antioxidanten, waaronder bètacaroteen en vitamine C en E.

Antioxidanten kunnen veel ziekten helpen voorkomen door het aantal vrije radicalen te verminderen, dit zijn afvalstoffen die het lichaam van nature aanmaakt. Een meta-analyse uit 2013 wees uit dat mensen die meer volle granen eten, een lager risico op borstkanker kunnen hebben.

De Dieetrichtlijnen voor Amerikanen 2015-2020 raden een inname van maximaal 33,6 gram vezels per dag aan, afhankelijk van iemands leeftijd en geslacht.


Avocado is een goede bron van gezonde vetten.

Vet voedsel kan leiden tot obesitas en mensen met obesitas lijken een hoger risico te hebben op het ontwikkelen van kanker, waaronder borstkanker.

Sommige voedingsvet is nodig om het lichaam goed te laten werken, maar het is belangrijk om het juiste type te consumeren.

Meervoudig onverzadigde en enkelvoudig onverzadigde vetten kunnen met mate gunstig zijn. Ze zijn aanwezig in:

Koudwatervissen, zoals zalm en haring, bevatten een gezond meervoudig onverzadigd vet dat omega-3 wordt genoemd. Dit vet kan ook helpen het risico op borstkanker te verminderen.

De auteurs van een onderzoek uit 2015 citeerden een onderzoek met knaagdieren waarin knaagdieren die 8-25% van hun calorieën als omega-3-vetten consumeerden, een 20-35% lagere kans op het ontwikkelen van borstkanker bleken te hebben.

Ze haalden ook een ander onderzoek aan waarbij meer dan 3.000 vrouwen betrokken waren, waaruit bleek dat degenen die hoge niveaus van omega-3 consumeerden een 25% lager risico hadden op terugkeer van borstkanker in de komende 7 jaar.

De gezondheidsvoordelen van omega-3-vetzuren kunnen te wijten zijn aan hun vermogen om ontstekingen te verminderen. Ontsteking kan een bijdragende factor zijn voor borstkanker.

Soja is een gezonde voedingsbron die het risico op borstkanker kan helpen verminderen. Het is een plantaardig product dat rijk is aan eiwitten, gezonde vetten, vitamines en mineralen, maar arm aan koolhydraten. Het bevat ook antioxidanten die bekend staan ​​als isoflavonen.

De auteurs van een onderzoek uit 2017 waarin gegevens van 6.235 vrouwen werden bekeken, concludeerden dat, over het algemeen, "een hogere inname van isoflavonen via de voeding werd geassocieerd met verminderde mortaliteit door alle oorzaken." De onderzoekers onderzochten of sojaconsumptie een goed idee was voor mensen met borstkanker.

Soja kan ook helpen de niveaus van lipoproteïne met lage dichtheid (LDL) of 'slechte' cholesterol te verlagen en het risico op hartaandoeningen te verlagen. Samen met obesitas zijn deze aandoeningen risicofactoren die bijdragen aan het metabool syndroom, waarbij sprake is van ontsteking.

Ontsteking kan een rol spelen bij borstkanker, hoewel de rol die het speelt onzeker blijft.

Soja is aanwezig in voedingsmiddelen zoals:

Sommige mensen vragen zich af of soja het risico op borstkanker kan verhogen, omdat het isoflavonen bevat, die op oestrogeen lijken.

De auteur van een recensieartikel uit 2016 merkt echter op dat oestrogeen niet hetzelfde is als isoflavonen en dat het onwaarschijnlijk is dat de twee zich op dezelfde manier gedragen. Volgens de auteur heeft de North American Menopause Society geconcludeerd dat isoflavonen het risico op borstkanker niet verhogen.

Voedingsmiddelen die het risico op verschillende soorten kanker, waaronder borstkanker, kunnen verhogen, zijn onder meer:

Alcohol

Studies hebben een verband aangetoond tussen regelmatig alcoholgebruik en een verhoogd risico op borstkanker.

Breastcancer.org meldt dat alcohol de oestrogeenspiegels kan verhogen en schade aan het DNA kan veroorzaken. Ze merken ook op dat vrouwen die drie alcoholische dranken per week drinken, hun risico op het ontwikkelen van borstkanker met 15% verhogen.

Volgens schattingen stijgt het risico met ongeveer 10% bij elke extra drank per dag.

Suiker

In onderzoek uit 2016 hadden muizen die een dieet aten dat net zo rijk was aan suiker als het typische dieet in de VS, meer kans op het ontwikkelen van borstkliertumoren vergelijkbaar met borstkanker bij mensen.

Bovendien hadden deze tumoren meer kans om zich te verspreiden of uit te zaaien.

Studies suggereren dat niet alle vetten slecht zijn. Hoewel vet uit bewerkte voedingsmiddelen het risico op borstkanker lijkt te verhogen, kunnen sommige plantaardige vetten dit helpen verminderen.

Transvetten zijn een soort vet dat veel voorkomt in bewerkte en kant-en-klare voedingsmiddelen. Wetenschappers hebben het in verband gebracht met een hoger risico op borstkanker. Transvetten komen het meest voor in bewerkte voedingsmiddelen, zoals gefrituurd voedsel, sommige crackers, donuts en verpakte koekjes of gebak. Mensen moeten hun inname van transvetten waar mogelijk beperken.

Rood vlees

Sommige onderzoeken hebben een verband gevonden tussen rood vlees en een verhoogd risico op borstkanker, vooral als iemand het vlees bij hoge temperaturen kookt, wat kan leiden tot het vrijkomen van gifstoffen.

Bovendien bevatten vleeswaren en vleeswaren vaak veel vet, zout en conserveermiddelen. Deze kunnen het risico op borstkanker eerder verhogen dan verminderen. Over het algemeen maakt het minimaliseren van de verwerking van een levensmiddel het gezonder.


Kurkuma kan ontstekingsremmende eigenschappen hebben die borstkanker helpen voorkomen.

Vitamine D van voedsel en blootstelling aan zonlicht kan helpen beschermen tegen borstkanker. Vitamine D is aanwezig in eieren, koudwatervissen en verrijkte producten. Een persoon kan een arts raadplegen om hun vitamine D-spiegel te controleren. Als deze laag zijn, kan de arts een supplement aanbevelen.

Groene thee kan verschillende gunstige gezondheidseffecten hebben. Het bevat antioxidanten en deze kunnen helpen het immuunsysteem te versterken en het risico op borstkanker te verminderen.

Kurkuma is een gele specerij die ontstekingsremmende eigenschappen kan hebben die de groei van borstkankercellen kunnen beperken.

Een gezond lichaamsgewicht behouden is gunstig voor het welzijn in het algemeen, maar het is vooral belangrijk voor mensen die de ontwikkeling of herhaling van borstkanker willen voorkomen. Obesitas is een bekende risicofactor voor de ziekte.

Oefening is ook belangrijk. Het National Cancer Institute meldt dat vrouwen die 4 uur per week of langer sporten, een lager risico hebben op borstkanker.

Praten met andere mensen met de aandoening, recepten uitwisselen en verhalen delen over welke voedingsmiddelen hebben geholpen, kan nuttig zijn.

De Breast Cancer Healthline-app geeft mensen toegang tot een online borstkankergemeenschap, waar gebruikers in contact kunnen komen met anderen en advies en ondersteuning kunnen krijgen via groepsdiscussies.

Het volgen van een gezond dieet dat rijk is aan fruit en groenten en weinig toegevoegde suikers en transvetten kan het risico op borstkanker verminderen.

Het kan ook het risico op obesitas verlagen, een aandoening die de kans vergroot dat een persoon borst- en andere kankers ontwikkelt.Opmerkingen:

 1. Marleigh

  Is het helemaal niet eens met de vorige communicatie

 2. Edgard

  Ik kan zoekenSchrijf een bericht