Nieuwe recepten

7 trucs om pannen met antiaanbaklaag schoon te maken (zonder ze te verpesten)

7 trucs om pannen met antiaanbaklaag schoon te maken (zonder ze te verpesten)


Weg met vuil!

Elk product dat we aanbieden is onafhankelijk geselecteerd en beoordeeld door onze redactie. Als u een aankoop doet via de meegeleverde links, kunnen we commissie verdienen.

Amerikanen hebben in 2018 $ 1,4 miljard uitgegeven aan kookgerei met antiaanbaklaag. Dat is duidelijk een investering in de apparatuur zonder extra olie. Maar behandel je je pannen met antiaanbaklaag met voldoende TLC om ze te helpen de tand des tijds te doorstaan?

De jouwe kan langer meegaan dan de typische levensduur van vijf jaar als je deze tips en trucs volgt van Colleen Weeden, senior brandmanager van de Meredith Test Kitchen in Des Moines, Iowa en Leslie Reichert, een schoonmaakcoach en de auteur van The Joy of Green Cleaning .

Gezond eten moet nog steeds lekker zijn.

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief voor meer leuke artikelen en lekkere, gezonde recepten.

1. Sla de vaatwasser over.

We weten het: het is een beetje gedoe om met de hand te wassen. Maar het is de paar extra seconden na de maaltijdvoorbereiding waard.

"Lees de onderhoudsinstructies van uw fabrikant, want veel anti-aanbakpannen zijn gemaakt van verschillende materialen", zegt Weeden. “Maar ik vind dat geen enkele pan in de vaatwasser mag. Ze gaan veel langer mee als ze met de hand worden schoongemaakt.”

De gladde coating die ervoor zorgt dat uw aangebraden zalm er gemakkelijk uit glijdt, kan sneller verslechteren onder de hoge hitte en de barre omstandigheden van het hands-off apparaat.

"Zelfs als je pan met antiaanbaklaag 'vaatwasmachinebestendig' zegt, zullen hoge temperaturen en agressieve reinigingsmiddelen het oppervlak afbreken", zegt Reichert.

2. Reinig onmiddellijk met warm zeepsop.

Denk snel. "Als je de pannen meteen schoonmaakt, spoelt het meeste vuil er meteen af", zegt Reichert.

De anti-aanbakkwaliteit die ervoor zorgt dat het meeste voedsel niet blijft plakken, zorgt er ook voor dat het grootste deel van het vuil dat niet doet - als u het onmiddellijk aanpakt.

"Gebruik een zacht afwasmiddel dat gemaakt is om vet te verwijderen. Was de gehele binnen- en buitenkant van de pan met zeep, water en een microvezeldoek”, voegt Reichert toe.

Meer over het schoonmaken van je huis:

3. Vermijd schurende en metalen pads.

Staalwol en zelfs die iets minder sterke plastic schuursponsjes kunnen ook een aantal op de antiaanbaklaag van je pan doen.

"Krassende pads zijn niet goed voor hen", zegt Weeden, en Reichert stelt voor om uit de buurt te blijven van stijve schrobborstels (zoals die met zeepdispenserhandvatten en een schuursponsborstel). U zou ze niet nodig moeten hebben als u het bovenstaande advies opvolgt.

"Vermijd het gebruik van metalen voorwerpen op anti-aanbakoppervlakken. Ik gebruik liever Skoy-doeken en Skoy-pads”, zegt Reichert.

4. Verwijder aangekoekt vuil met zuiveringszout.

Als alternatief voor agressieve huishoudelijke schoonmaakmiddelen (zoals Comet) die bijtende zuren bevatten, kun je een volledig natuurlijke optie proberen. "Meng zuiveringszout met water of olijfolie tot het de consistentie van tandpasta bereikt. Dit werkt uitstekend als groene reinigingsoptie en werkt zelfs om ingebrand vet te verwijderen”, zegt Reichert.

5. Of probeer een 'schoonmaakcocktail'.

Kookgereibedrijf Farberware raadt aan om aangekoekte schmutz en vlekken te bestrijden met een 'schoonmaakcocktail'.

 • Voeg ½ kopje azijn en 1 ½ kopje water toe aan je pan met antiaanbaklaag.
 • Kook op middelhoog vuur gedurende 5 tot 10 minuten.
 • Laat de "cocktail" afkoelen.
 • Was de pan met warm water, zacht afwasmiddel en een microvezeldoek.

6. Olie op.

Net als bij de Tin Man, verbeteren je kookgerei met een beetje smering.

"Je hoeft niet te kruiden zoals gietijzer, maar een beetje olie voor en na het gebruik van een anti-aanbakpan kan het oppervlak helpen beschermen", zegt Weeden.

Een theelepel tot een halve eetlepel per dosis zou voldoende moeten zijn.

7. Droog grondig af.

Droog je pan na het oliën volledig af en berg hem veilig op. Als je onder andere de pan met antiaanbaklaag op elkaar stapelt, leg er dan een droog, schoon washandje of theedoek (of een van deze herbruikbare papieren handdoeken!) tussen om krassen en oppervlaktebeschadiging te voorkomen.


De receptinstructies zullen u vertellen of u uw gebakken goederen uit hun pannen of bakplaten moet halen. Cookies worden altijd van het blad verwijderd, soms na een korte rustperiode, zodat de interne structuur steviger wordt. Taarten, reepkoekjes, brownies en snelle broden gebakken in 9x13-inch pannen en bladpannen worden meestal in de pan gelaten om af te koelen. Ze zijn op deze manier gemakkelijker te bewaren en de zijkanten van de pan ondersteunen ze zodat ze hun textuur en structuur behouden als ze afkoelen.

Snelle broden en cakes gebakken in een brood- of ronde bakvorm worden meestal na een korte afkoelinterval, meestal 5 tot 10 minuten, uit de pan verwijderd. Zorg ervoor dat je het brood of de cake laat afkoelen volgens het recept, anders valt het uit elkaar als je het uit de pan haalt.


Hoe kook ik in een roestvrijstalen pan zonder dat voedsel blijft plakken?

Opmerking: Welkom bij mijn Tip van de Week. Als er een tip is die ik heb gevonden, en ik heb het getest, en het werkte, dan zal ik het delen. Als je alleen langskomt voor de fooi en niet voor het verhaal, scroll dan naar de afbeelding aan het einde van het bericht.

Het is november en daar sta ik dan, in mijn keuken. Starend naar mijn sauteerpan. Vraagt ​​u zich af of het een goed idee was om diamanten oorbellen te ruilen voor een pan. Ik ben ongewoon stil. Ik wacht tot de pan me uitnodigt in zijn leven. Vertel me zijn geheimen. Maak van mij de meesterkok die ik nooit wilde zijn.

Mijn beau staat achter me. Mijn stille ontmoeting met mijn pan respecteren.

Toen hij me ten huwelijk vroeg, vertelde hij me dat ik anders was dan alle andere vrouwen die hij ooit had ontmoet. Ik denk dat hij op dit moment aan het ontdekken is hoe waar die bewering werkelijk is.

Maar het is maar een pan. Dus de stilte neemt steeds verder af. Ik hoor steeds de woorden van de verkoopster: “Roestvrijstalen pannen zijn best moeilijk onder de knie te krijgen. Op een dag kan ik er een perfecte kipfilet in koken. De volgende dag plakt het eten en is het verbrand.”

Maar het was gewoon zo mooi. Allemaal glanzend. Gewoon wachten om gebruikt te worden.

Ik denk dat vallen en opstaan ​​het beste is, maar deze keer, in tegenstelling tot anderen, ben ik daar niet geduldig genoeg voor. Ik doe wat onderzoek online en vind wat tips.

Als uw eten aan uw pan blijft plakken, kan dit zijn:

Niemand vertelde me dat ik een versie van Goudlokje zou lezen toen ik op zoek ging. Stout staat dan weer bij mij in de keuken en hij lijkt net een beertje.

Stout is vernoemd naar ons favoriete bier… Een stout. Omdat hij donker is, als een Stout. We zijn echt cool als dat. Beau vertelde me dat we die benadering niet kunnen volgen met onze kinderen.

Terug naar de pan. Dus ik ben aan het verzamelen dat het precies goed moet zijn? En het raakt me, ik ben Goudlokje en deze pan is mijn pap. Hier is een sprookjesachtig einde.

Het ding met roestvrijstalen pannen is, er zijn er zoveel. Groot, klein, verschillende metalen... door en door. Dus er is geen koekjesvormer: "Verwarm gedurende drie minuten, niet meer en niet minder en je bent klaar om te rocken en rollen."

Het moet getest worden. Je moet de temperatuur van je pan opnemen. En hier is hoe.

DE TEMPERATUUR VAN JE PAN OPNEMEN

Eerst begin ik met een kleine peptalk die ongeveer als volgt gaat: "Luister, jij mooie glanzende pot, ik heb je gekocht en ik ga je gebruiken. En je gaat meewerken. En ik ga veel eten in je maken en ik zal je een deel van de eer geven. We zijn een team oké? Laten we dit doen."

En zo begint het experiment.

Zet je fornuis op middelhoog vuur. Als je roestvrij staal gebruikt, wil je zeker middelhoog vuur of misschien iets minder dan middelhoog. Roestvrij staal doet uitstekend werk bij het handhaven van warmte en zelfs koken. Het is waar ze om bekend staan. Dus als je het fornuis te hoog zet, wordt je pan erg snel erg heet en is het moeilijk om hem weer op een goede kooktemperatuur te brengen.

Terwijl je pan aan het opwarmen is, kun je elke 30 seconden de temperatuur controleren met een druppel water. Een 1/8 om precies te zijn. Probeer deze test niet te doen met 1/4 theelepel want dat is teveel water en deze test zal niet werken.

De eerste keer dat u het water erin laat vallen, ziet u mogelijk dit:

Reageert het water helemaal niet, dan is de pan nog te koud en moet je hem een ​​beetje laten opwarmen.

Wacht ongeveer 30 tot 45 seconden en probeer de test opnieuw.

Als je het water erin laat vallen en het borrelt en stoomt zoals op de onderstaande afbeelding, is het nog te koud.

Wacht nogmaals 30 tot 45 seconden. Doe een stap terug. Neem een ​​slok water. Doe wat yogahoudingen om de vrede te bewaren.

Je zult dit bubbeleffect waarschijnlijk nog een of twee keer ervaren (zoals ik deed). Dit is geen tijd om op te geven.

Spring een paar keer in de lucht alsof je in een boksring zit. Dat helpt altijd. Neem even de tijd om "oefening" van uw takenlijst te markeren.

Vraag om een ​​paar schouderwrijven van je man of wie dan ook in de buurt is en stap terug in de ring.

Vervolgens ziet u waarschijnlijk dit:

Deze ronde bubbels zijn wat je zoekt... nou ja, de vorm is wat je zoekt. Maar je moet één grote bal water langs de pan zien glijden om te weten dat je pan klaar is.

Tijd voor een kleine les.

Roestvrijstalen pannen hebben poriën en bij verhitting openen en sluiten deze poriën tijdens het verhittingsproces. Als je pan niet goed wordt verwarmd en je je kip (of wat dan ook) in de pan doet, zullen de openende en sluitende poriën zich aan je eten vastklampen, waardoor het blijft plakken als je het omdraait.

Als de pan op de juiste temperatuur is, gaan de poriën niet meer open en dicht. Daarom is de watertest perfect. Wanneer water een pan raakt en één perfecte bal vormt die over de pan glijdt, zijn de poriën stabiel. Je pan is verwarmd.

Dit is de perfecte bal water die je zoekt:

Als water de pan raakt en één perfecte bal vormt. Je pan is goed verwarmd.

Kijk in de buurt van het midden naar de rechterkant en je ziet de bal die ik noem.

Dit bolletje water geeft aan dat de pan goed is opgewarmd.

Het is duidelijk dat ik op dit punt een uitgebreide, gechoreografeerde dans wil doen om te vieren dat ik mijn pan goed verhit, MAAR DAAR IS GEEN TIJD VOOR.

Behoud de kalmte. Schuif die gevoelens van vreugde tijdelijk opzij. (Ik ben niet alleen bezig met het onderdrukken van emoties, zoals mijn vriend kan bevestigen.)

Aangezien de pan EXACT de juiste temperatuur heeft, moet je snel handelen omdat de pan nog op de warmtebron staat en nog steeds in temperatuur stijgt. Houd je olie bij je pan en voeg het snel toe. Het is ook goed om je eten klaar te hebben om in je pan te doen.

Als je iets in een pan doet, daalt de temperatuur. Het toevoegen van de olie zal resulteren in een lichte verlaging van de temperatuur, maar slechts voor een paar seconden. U weet dat uw olie goed is opgewarmd wanneer u de eerste rookwolk ziet. Of, als je de olie beweegt en je ziet benen vormen (het soort benen dat je ziet als je een glas wijn ronddraait).

Zodra je dit ziet is het tijd om direct je eten toe te voegen!

Ik wil groot worden of naar huis gaan. Dus koos ik voor dit experiment vis in plaats van kip. Ik heb nog nooit vis in een roestvrijstalen pan kunnen koken zonder dat het plakt.

Ze gaan erin. Na 4 minuten is het tijd om ze om te draaien. Mijn bezwete handpalmen grijpen de spatel vast. Het is voor mij een moment van de waarheid:

En naar boven komt ze. Perfecte uitvoering. Geen vis plakte aan mijn pan.

En zo verwarm je je pan op de juiste manier. Ik heb dit waterexperiment de eerste keren gedaan dat ik mijn pan gebruikte. Na herhaling begin je de exacte tijd te leren die je pan nodig heeft om goed op te warmen. Dan word je een doorgewinterde pro en heb je het waterexperiment niet meer nodig.

Kortom, je bent klaar om deel te nemen aan The Next Iron Chef.

Een opmerking over roestvrijstalen pannen

ik heb niet enkel en alleen kies een Tri-Ply roestvrijstalen pan boven een pan met antiaanbaklaag omdat een dame er niet zeker van was dat ik het onder de knie zou krijgen. Ik deed het om de volgende redenen:


Deze tip is speciaal handig bij het snijden van gladde items zoals prosciutto en spek. Laat ze gewoon 15 minuten in de vriezer hangen voordat je ze aansnijdt en je mes glijdt er gemakkelijk doorheen.


Hoe te voorkomen dat cupcakevoeringen blijven plakken?

Hoe te voorkomen dat Cupcake Liners blijven plakken en je anders mooie cupcakes verpesten! Leer mijn verschillende technieken om plakken te voorkomen, en wat je moet doen als je cupcakes al vast zitten.

Er is niets erger dan al die tijd te besteden aan het maken en decoreren van de perfecte cupcakes, alleen om ze aan de voeringen te laten kleven en in een grote teleurstellende puinhoop te veranderen. Over frustrerend gesproken!

Ik ga je een paar eenvoudige trucs laten zien om je precies te laten zien hoe je kunt voorkomen dat cupcake-voeringen blijven plakken. De video behandelt alles wat je moet weten, en ik heb hieronder ook mijn tips voor je samengevat.

Hoe te voorkomen dat Cupcake Liners blijven plakken:

1. Gebruik voeringen van hoge kwaliteit. Zoek online beoordelingen op om te zien of iemand een probleem heeft met plakken.

2. Gebruik een bakvorm van hoge kwaliteit, het hoeft niet duur te zijn, maar zorg ervoor dat het goede recensies krijgt.

3. Spuit ze in met een anti-aanbakspray of bestrijk ze met een beetje gesmolten boter (spray over de vaatwasser om rommel te voorkomen).

4. Schuif een diepere bakvorm gevuld met water in het onderste rek van uw oven. Het toegevoegde vocht voorkomt plakken.

5. Laat de cupcakes een paar minuten afkoelen in de vorm en verwijder ze vervolgens op een koelrek om af te koelen. Door de restwarmte kan de liner gaan plakken.

6. Laat de cupcakes volledig afkoelen voordat je de wikkels verwijdert. Zet de cupcakes een uur in de koelkast om ervoor te zorgen dat ze afkoelen en loslaten.

Als ze al vast zitten:

Zet de cupcakes ondersteboven 15 seconden onder een nat keukenpapiertje in de magnetron. Eenvoudig!


Shutterstock

Het snijden en in blokjes snijden van ingrediënten voordat u begint te koken, is een beproefde strategie van de chef, zodat u zich aan de tijdlijn van het recept kunt houden en voorkomen dat een onderdeel te lang of te gaar wordt. Lees het recept helemaal door en bereid de ingrediënten volgens de instructies. Aangezien elk item receptklaar is, plaatst u het in een holte van een muffinvorm. Zodra je mise en place is voltooid, draag je het blik van de snijplank naar je kookruimte en ben je klaar voor je snelvuuruitdaging.


Hoe te voorkomen dat cake aan een tulbandvorm blijft plakken?

Voordat je er zelfs maar aan denkt om het beslag in je bundt-pan te gieten, moet je ervoor zorgen dat je goed ingevet hebt om later hartzeer te voorkomen. Hier's hoe:

Begin met de juiste pan

De meeste bundt-pannen die je tegenwoordig zult vinden, zijn non-stick (zoals deze klassieke Nordic Ware bundt-pan), en met een goede reden. De antiaanbaklaag zorgt ervoor dat de cake zo gelijkmatig mogelijk uit de vorm glijdt.

Ga voor een pan die lichter van kleur is om overbruin worden te voorkomen die kan optreden bij donkere pannen. Je moet de pan nog steeds invetten, zelfs als hij niet aanbakt. Maar de antiaanbaklaag zorgt voor een extra beschermingslaag. Als uw bundtpan ouder is en aanzienlijke krassen vertoont, kan dit de antiaanbakeigenschappen beïnvloeden, dus overweeg om te upgraden naar een nieuwe pan.

De pan invetten

Vet de bakvorm royaal in met vast bakvet met behulp van een deegborstel. Zorg ervoor dat je elke vierkante centimeter en spleet van de pan krijgt, want je cake blijft gegarandeerd aan alle delen die niet ingevet zijn. En wat je ook doet, vervang boter door bakvet. De vaste melkbestanddelen in boter werken als lijm, waardoor het beslag aan de pan blijft kleven.

Bebloem de pan

Zodra je de pan hebt ingevet, is het tijd om hem met bloem te bestrooien. Houd de pan boven de gootsteen en strooi bloem in de pan. Kantel in een cirkelvormige beweging, terwijl u op de pan tikt totdat alle bloem gelijkmatig is verdeeld.

Draai de pan om en tik het overtollige eruit. Zorg ervoor dat u ook rond de middelste buis van de pan komt. Nu ben je klaar om beslag aan de pan toe te voegen!

Laat de taart afkoelen

Nadat je je bundtcake hebt gekookt en uit de oven hebt gehaald, laat je hem 10 minuten in de vorm afkoelen. Plaats vervolgens een draadkoelrek over de basis van de cake en keer de pan om om los te laten.


Koper

In je gootsteen, met de pot ondersteboven, giet je zout over de bodem van de pan. Druppel azijn of citroensap over het zout. Laat het ongeveer 15 seconden zitten en ga dan met de ruwe kant van een dubbelzijdige spons verder om het overal goed te schrobben.

Je kunt direct wat extra azijn in de spons doen en blijven schrobben tot alle vlekken verdwenen zijn. Spoel de pot daarna goed af onder water en droog hem goed af.


Als je hardnekkige keukenvlekken hebt, moet je dit proberen

Ik dacht dat sommige vlekken niet te verwijderen waren, totdat ik deze reiniger probeerde!

Ik ben bang dat ik net als de vader uit de film ga worden Mijn dikke Griekse bruiloft . Je weet wel, de man die alles en iedereen besproeit met Windex, en beweert dat het de remedie is voor alles !

Mijn vader geloofde in twee dingen: dat Grieken niet-Grieken zouden moeten leren Grieks te zijn, en elke kwaal van psoriasis tot gifsumak kan worden genezen met Windex.
–Toula Portokalos, Mijn dikke Griekse bruiloft

Hoewel ik misschien hetzelfde enthousiasme heb als de Windex-liefhebbende vader uit de film, is mijn favoriete schoonmaker van de zelfgemaakte variant. De 'wonderschoonmaker' die ik vandaag met je ga delen, is gewoon een combinatie van twee natuurlijke reinigingsingrediënten: bakpoeder en waterstofperoxide.

Zuiveringszout is een natuurlijk schuurmiddel dat geweldig is in het bleken en ontgeuren, en waterstofperoxide is ongelooflijk handig voor het desinfecteren en ontsmetten van allerlei dingen. Meng deze twee krachtige ingrediënten samen en je hebt één 'wonderbaarlijke' reiniger!

Keuken & Badkamer “Miracle Cleaner'8221

Dit is niet echt een recept op zich, dus ik zal alleen beschrijven hoe ik het meestal doe. Ik begin met het sprenkelen van ongeveer 1/4 kopje zuiveringszout in een kleine glazen kom of ramekin.

Vervolgens pak ik mijn vertrouwde fles waterstofperoxide en spuit wat in de kom. Je wilt de baking soda gewoon nat genoeg maken zodat het mengsel een mooie pasta vormt.

Dan schep ik een beetje van de pasta op en wrijf het op het aanstootgevende vuil, de vlek of het vet. Ik gebruik meestal alleen mijn vingers, maar ik heb het ook met de scrubby kant van een spons aangebracht.

Misschien wil je handschoenen gebruiken, maar meestal doe ik daar geen moeite voor. De baking soda zorgt trouwens voor een lekker exfoliërend effect op mijn handen, dus ze voelen meestal zachter aan na het gebruik van deze reiniger, wat een leuke toegevoegde bonus is! :-)

Hoe gebruik ik mijn '“Miracle Cleaner'8221

Deze reiniger is ongelooflijk veelzijdig en ik heb hem gebruikt om allerlei dingen in zowel mijn keuken als mijn badkamers schoon te maken. Hier zijn een paar manieren waarop ik het onlangs heb gebruikt.

Koekjesbladen en vetvlekken

Hoe zit het met die vettige vlekken op je bakplaten (of bakplaten, of jelly roll-pannen, of hoe je ze ook noemt) waardoor ze zo onmogelijk schoon te maken zijn?

De reden hiervoor is eigenlijk best interessant. De aangebakken olie is gemaakt van hetzelfde materiaal dat een goed gekruide gietijzeren pan glad en anti-aanbak maakt. Bij verhitting hecht olie zich aan het poreuze oppervlak van de pan (daarom is het prima om afwasmiddel te gebruiken als je je gietijzeren was, want dat spul beweegt niet bij regelmatig schoonmaken). Dit proces wordt “polymerisatie” genoemd. De vetmoleculen in de oliën hechten zich aan elkaar en creëren dat gladde, gekruide oppervlak dat we kennen en waar we van houden.

Maar wat mooi en wenselijk is in het ene keukengerei, is niet zo wenselijk in het andere. Hoewel de gedroogde olie op je bakplaten je geen pijn zal doen, is het lelijk en willen de meeste mensen er vanaf.

Ik zweer het, voordat ik mijn “mirakelreiniger” erop probeerde, had ik waarschijnlijk elke in de winkel gekochte reiniger in het schoonmaakpad minstens één keer geprobeerd. Maar die vlekken zouden gewoon niet wijken!

Ik speurde het internet af naar een zelfgemaakte reiniger of hack die me zou helpen de vetvlekken te verslaan, die al snel mijn aartsvijand werden. Citroensap, witte azijn, Castilla-zeep en zelfs weken in warm water en afwasmiddel. (Ik wist dat dat niet zou werken, maar ik moest op een gegeven moment slapen!)

Ik heb zelfs tandpasta geprobeerd, in de veronderstelling dat als whitening-tandpasta koffievlekken kan verwijderen, het hier zeker iets aan kan doen! (Spoiler Alert: dat kan niet.)

Hoe zuiveringszout en waterstofperoxide werken

Zuiveringszout en bakpoeder worden beide gebruikt als rijsmiddel bij het bakken, waardoor uw koekjes en koekjes licht en luchtig worden.

Maar terwijl de ene ook kan worden gebruikt voor het reinigen en ontgeuren, kan de andere dat niet. Zuiveringszout (ook bekend als natriumbicarbonaat) is een base. In combinatie met water ontstaat er een alkalische of basische oplossing met een pH-waarde van ongeveer 8,3.

Voeg er een zuur aan toe, zoals waterstofperoxide, en je krijgt een chemische reactie waarbij koolstofdioxide vrijkomt. Het is deze reactie die helpt om de moleculaire bindingen te verbreken die de hardnekkige vlekken op onze bakplaten vormen!

Maar uiteindelijk heb ik mijn vertrouwde baking soda-pasta op de proef gesteld, en zoals ze zeggen, een foto zegt meer dan duizend woorden!

Zoals je kunt zien, is de vettige vlek bijna helemaal verdwenen. Er zit nog wat verkleuring op de pan, maar dat is voor mij geen probleem. Het lijkt erop dat ik het regelmatig gebruik, wat ik ook doe! Ik vind het niet erg dat mijn potten en pannen er gebruikt uitzien, als ze maar schoon zijn, weet je?

Kookgerei

Als er één gemeenschappelijke strijd is waarmee elke Utahn te maken heeft, is het ons harde water. Ons water hier bevat veel mineralen zoals calcium, magnesium en andere mineralen, wat op zich niet slecht is. Het kan echter problemen veroorzaken, zoals vlekken van hard water op vaat en wasgoed, en ophoping van mineralen rond gootstenen en kranen.

Voordat ik begon met het toevoegen van azijn aan elke lading vaat om ons harde water te helpen bestrijden, hadden bijna al onze gerechten lelijke harde watervlekken (vooral mijn plastic kookgerei!) Nu ik weet van de azijntruc, heb ik dat meestal niet om me er zorgen over te maken, maar soms vergeet ik het en komen de harde watervlekken in een flits terug.

Een paar jaar geleden kwam het bij me op om mijn “mirakelreiniger'8221 eens te proberen, en het werkte beter dan ik had durven hopen! Ik schepte de pasta op het keukengerei, wreef ze goed uit en spoelde af. De witte aanslag smolt weg en mijn keukengerei kwam eruit als nieuw!

Badkamer Kraan & Wastafel

Dus hoewel ik volledig overtuigd was van de kracht van mijn schoonmaker in de keuken, had ik er niet aan gedacht om hem ergens anders in mijn huis te gebruiken. Totdat ik mijn wastafel in de badkamer moest aanpakken.

Hoewel ik de wastafel in de badkamer vrij regelmatig schoonmaak, lijken make-up en haarlak in de loop van de tijd een bijna ondoordringbare film te vormen op de kraan, in de wastafel en rond de gootsteen zelf. Mijn vertrouwde schoonmaker kwam in me op en ik besloot het eens te proberen.

En op dit punt was ik niet erg verrast dat het werkte als een charme! Dat smerige laagje make-up en haarlak maakte geen schijn van kans.

En die vervelende minerale afzettingen rond de kraan en gootsteen waren net zo gemakkelijk aan te pakken! Ik gebruikte een tandenborstel om de reiniger recht in de hoeken en gaten van de gootsteen te krijgen, en het bleek er schoner uit te zien dan ik me herinner dat het er in lange tijd uitzag! Zo sprankelend. :-)

Wc

Een plek die je gemakkelijk vergeet als het gaat om vlekken met hard water, is het toilet. Maar ze kunnen een echt probleem zijn, zelfs (en vooral) voor een porseleinen oppervlak dat constant bedekt is met water.

Hard watervlekken op een toilet zijn vrij gemakkelijk te herkennen, zelfs als je de veelbetekenende witte contouren van elke watervlek niet kunt zien.

Hardwatervlekken op toiletten worden gekenmerkt door een grijze, roestige, gele of bruin gekleurde ring rond de toiletafvoer. In tegenstelling tot traditionele watervlekken, die voornamelijk bestaan ​​uit de mineralen die in uw water worden aangetroffen, creëren toiletpotvlekken een ruw oppervlak voor meer mineralen en ander soorten deposito's om vast te houden. En vanwege het porseleinen oppervlak wil je geen staalwol of andere agressieve schuurmiddelen gebruiken die het oppervlak kunnen beschadigen, want dat maakt het probleem in het algemeen alleen maar erger.

Het oxidatieproces van zuiveringszout en waterstofperoxide is zacht genoeg om je toilet fris en schoon te houden zonder het te beschadigen. Als je je toilet minstens één keer per week een goede beurt geeft, moeten die vlekken van hard water niet al te moeilijk te verwijderen zijn. Maar als je al grote vlekken van hard water in je toiletpot hebt, is het tijd voor een grondige reiniging.

Draai de watertoevoer naar je toilet dicht en maak de kom leeg door er een grote emmer water in te dumpen. (Niet doorspoelen, want dan komt alleen het water uit de tank in de kom, en dat wil je bewaren voor een goede spoeling later.) Trek je rubberen handschoenen aan en begin met het inwerken van de “mirakelreiniger'8221 de vlekken met een toiletborstel. Net als de bakplaten is de vlek in een mum van tijd verdwenen.

En als je te maken hebt met een lelijke roestvlek rond elk van de waterstralen in je toilet (wat waarschijnlijk is als je hard water hebt), ga dan naar dit bericht en leer hoe je ze kunt verwijderen met een nachtje azijn.

…En meer!

Ik heb deze reiniger nog niet op elk oppervlak van mijn huis uitgeprobeerd, maar ik weet zeker dat er bijna onbeperkte verschillende manieren zijn waarop je hem kunt gebruiken. Laat me weten of je deze reiniger ook in andere ruimtes in huis hebt gebruikt, en hoe het ging! Of als je het nog niet hebt geprobeerd, probeer het dan eens en laat me weten hoe het gaat. Ik hoor graag van je! :-)


8. Bounce-Back-test

Je kunt bepalen of een cake gaar is door te testen met een tandenstoker. Steek een tandenstoker in het midden van de cake en als deze er schoon uitkomt, is hij gaar. Maar laat me je vertellen wat ik in plaats daarvan doe. En je hoeft geen tijd te verspillen en te zoeken naar een tandenstoker:

Haal de cake uit de oven of laat hem erin, naar keuze. Druk zachtjes op de cake. Als de cake volledig terugveert, is het klaar. Als je vinger een deukje in de taart heeft achtergelaten, heeft het meer tijd nodig. Zo makkelijk. Ik doe dit altijd!

Deze kleine truc kan ook op muffins en cupcakes worden gebruikt.


Recepten voor je gietijzeren pan

Homey Oven-geroosterde kippendijen en -benen met panjus

&ldquo Deze verrukkelijke kip geroosterd in een diepe of gewone gietijzeren koekenpan van 10 inch is de belichaming van gemakkelijk comfortvoedsel. Een kopje aromatische groenten wordt samen met de kip gebruind en vervolgens met wat bouillon en citroensap gepureerd tot de heerlijke huisgemaakte jus. Serveer met aardappelpuree voor meer ouderwets lekkers.&rdquo &mdash Joanna Pruess

Ongeveer 1 uur. Serveert 2

Ingrediënten

 • 1 theelepel koosjer zout of zeezout
 • ½ theelepel gedroogde tijmblaadjes
 • ½ theelepel vers geraspte citroenschil, plus een paar druppels vers geperst citroensap
 • ⅛ theelepel grofgemalen zwarte peper
 • Canola of andere plantaardige olie
 • 2 benen-dij-combinaties (ongeveer 1 & frac12 pond), gescheiden, overtollig vet en huid bijgesneden en drooggedept
 • ⅓ kop in blokjes gesneden wortel
 • ⅓ kop bleekselderij
 • ⅓ kop gesnipperde ui
 • ½ kop kippenbouillon
 • ½ theelepel Worcestershiresaus
 • Gehakte bladpeterselie, om te garneren

Routebeschrijving

1. Verwarm de oven voor op 350°F. Meng in een kleine kom het zout, de tijm, de citroenschil en de peper.

2. Verhit een gietijzeren koekenpan van 10 inch op middelhoog vuur tot hij heet is maar niet rookt. Bestrijk met een beetje olie, voeg de kip toe, met de huid naar beneden, en kook tot de huid knapperig en lichtbruin is en de stukjes gemakkelijk in de pan kunnen bewegen, 6 tot 7 minuten. Breng op smaak met de helft van het zoutmengsel en strooi de groenten in de pan.

3. Draai en kook de tweede kanten tot ze bruin zijn, ongeveer 3 minuten. Voeg resterende kruiden toe en breng over naar de oven om te braden tot ze gaar zijn en de sappen helder zijn wanneer de dij diep in het vlees wordt geprikt zonder het bot te raken, ongeveer 30 minuten. Haal de pan uit de oven, leg de kip op een bord, tent met folie en houd warm in de oven.

4. Giet de kippenbouillon bovenop het fornuis in de pan, breng aan de kook en schraap de bruine stukjes van de bodem van de pan. Breng over naar een mini-keukenmachine en pureer tot een gladde massa. Voeg de Worcestershire-saus en het citroensap naar smaak toe en pulseer om te mengen. Verdeel de kip over twee borden of laat het op een bord liggen. Serveer met de jus en garneer met een beetje peterselie.

Citroen-Bosbessen Clafoutis

&ldquoEen clafoutis is een gezwollen, custardy, met fruit gevulde pannenkoek die een klassiek Frans dessert is. Meestal worden ze gemaakt met kersen, maar een van mijn favorieten is met bosbessen met een vleugje citroen. Sommige mensen vinden ze lekker met een vrij dikke laag custard, maar ik heb ze liever als een pannenkoek met de bessen er gewoon in en een licht knapperige bodem van gesmolten suiker. Serveer hem warm, rechtstreeks uit de pan, voor brunch of dessert. Het duurt minuten om te maken.&rdquo &mdash Joanna Pruess

Ongeveer 30 minuten, plus rusttijd. Serveert 2

Ingrediënten

 • 4 eetlepels kristalsuiker, verdeeld
 • 3 eetlepels bloem voor alle doeleinden
 • Snufje zout
 • 1/3 kopje volle melk
 • 1 groot ei
 • 1 theelepel citroensap
 • 1/2 theelepel geraspte citroenschil
 • 1 eetlepel ongezouten boter
 • 1 theelepel lichte of donkere rum
 • 1 kopje bosbessen
 • Banketbakkers&rsquo suiker, om te garneren
 • Zure room of crème fraîche, om te garneren

Routebeschrijving

1. Plaats een 10-inch koekenpan in de oven en verwarm voor op 425 & degF. Laat het 10 tot 15 minuten opwarmen.

2. Roer intussen in een middelgrote kom 3 eetlepels suiker, de bloem en het zout door elkaar.

3. Klop in een aparte middelgrote kom de melk, het ei en het citroensap en de rasp tot het gemengd is. Klop ze bij de droge ingrediënten tot ze helemaal glad zijn.

4. Haal de koekenpan voorzichtig uit de oven. Voeg de boter toe, roer tot het gesmolten is, voeg de resterende suiker en rum toe en kook kort tot het gesmolten is. Voeg de bosbessen toe en schud totdat ze de bodem van de pan gelijkmatig bedekken. Zet het vuur uit.

5. Giet het beslag over de bessen en schuif de koekenpan in de oven. Bak tot de randen rijk bruin zijn, de pannenkoek een beetje gezwollen is, de bessen borrelen en een mes dat in het midden wordt gestoken, er bijna schoon uitkomt, 11 tot 12 minuten. Verwijder en laat 10 minuten staan, bestuif met banketbakkerssuiker en serveer met een klodder zure room of crème frache.

Tzimmes met Seitan

"Tzimmes is het Jiddische woord voor grote ophef", schrijft Rachael Narins in haar boek, Gietijzeren koken: recepten en tips om het meeste uit uw gietijzeren kookgerei te halen. "Het is ook de naam van deze prachtige herfststoofpot die perfect samenkomt in je gietijzeren koekenpan of braadpan. Meestal wordt het recept gemaakt met vlees, maar deze versie gebruikt seitan (een vleesvervanger gemaakt van gluten) om het veganistisch te maken. Serveer deze stoofpot met maïsbrood, bruine rijst of beboterde noedels. Warm, op kamertemperatuur of koud is het heerlijk. In de koelkast blijft het tot vier dagen goed.&rdquo

Ongeveer 12 minuten. Serveert 4 tot 6

Ingrediënten

 • 1 eetlepel olijfolie
 • 1 middelgrote rode ui, grote dobbelstenen
 • 3 grote wortelen, geschild, in grote dobbelstenen gesneden
 • 2 kopjes (ongeveer 8 ons) seitannuggets
 • 2 grote zoete aardappelen, geschild, in grote dobbelstenen
 • 6 - 8 elk gedroogde abrikozen, gehalveerd
 • 1 kop pruimen, ontpit (optioneel)
 • 1 eetlepel donkerbruine suiker
 • 1 flinke snuf kaneel of pompoentaartkruiden
 • Zest en sap van een middelgrote sinaasappel
 • 1 kopje appelcider
 • 2 theelepels koosjer zout

Routebeschrijving

Verhit de olie in een grote koekenpan of Nederlandse oven op middelhoog vuur. Voeg de ui, wortelen en seitan toe en kook zonder te roeren tot ze lichtbruin zijn, ongeveer 4 minuten. Voeg de overige ingrediënten toe en laat sudderen tot de zoete aardappelen zacht zijn, ongeveer 12 minuten. Proef en voeg indien nodig meer zout toe.

Noelle Carter is een chef-kok, voedselschrijver en culinair adviseur bij Noelle Carter Food. Ze was lange tijd regisseur van Test Kitchen en voedselschrijver bij de Los Angeles Times en leverde lange tijd een bijdrage aan &ldquoThe Splendid Table,&rdquo, een nationaal gesyndiceerd radioprogramma van American Public Media. Ze is geboren in Zuid-Californië en heeft ook een graad in film behaald aan de University of Southern California. Volg Noelle op Twitter @noellecarter.

Ontvang Shondaland direct in je inbox: ABONNEER VANDAAG


Bekijk de video: Cara Membersihkan Kerak Wajan